Hold körüli pályára állt a SELENE

2321

A Japán Űrügynökség (JAXA) bejelentette, hogy 2007. október 4-én, helyi idő szerint reggel 06:20-kor (magyar idő szerint október 3-án 23:20-kor) a SELENE (Kaguya, "Holdhercegnő") holdszonda sikeresen pályára állt úticélja, a Hold körül. Ezzel lehetőség nyílt égi kísérőnk közvetlen közelében új tudományos megfigyelések elvégzésére a szonda fedélzetén helyet kapott impozáns műszeregyüttessel. (Mivel a japánok több SELENE holdszondát is terveznek, ezért a múlt hónapban fellőtt példányra immáron SELENE-1-ként hivatkoznak.) Emlékeztetőül: a SELENE 2007. szeptember 14-én indult útnak a tanegashima-i űrközpontból és az Apollo űrhajókhoz képest hétszer hosszabb ideig tartott az útja a Holdig. Az emberes űrexpedíciók esetén ugyanis az élelmiszer, oxigén, ellátó és kiszolgáló rendszerek stb. tömege nem növelhető tetszőlegesen a nagy induló tömeg miatt, ezért az oda és visszautat a lehető leghamarabb meg kell tenni; ezzel szemben egy ember nélküli robotszondának nem kell annyi plusz terhet magával vinni, tehát kisebb rakétával, de nagy tudományos műszercsomaggal is elindulhat, csak éppen lassabban haladva.

A SELENE-1 bonyolult úton jutott el a Földtől a Holdig.

A szonda elnyújtott ellipszis pályája 101 és 11741 km-es távolság között húzódik a Hold felszínétől, és ezen a pályán a keringési idő 16 óra 42 perc. A szonda első feladatai közé tartozik a magával vitt két segéd-mesterséges holdat kibocsátani, amelyek szintén a Hold körül fognak keringeni. Az egyik egy átjátszó műhold lesz (reléhold), a másik (VRAD) pedig tudományos méréseket fog végezni, illetve azokban közreműködni.

 A SELENE Földről készített fotója 110 ezer
km-es távolságból. A képen a dél-amerikai kontinens nyugati partvonala
(Chile, Peru stb.) élesen kivehető (kép: JAXA).

A SELENE-1 nagyfelbontású fedélzeti tévékameráját sikerrel próbálták ki a Hold felé vezető hosszú úton és igen szép, éles, kontrasztos képet készített a "kék bolygóról". Ez igen biztató és örömteli hír, mert akkor várhatóan a Hold felszínéről is hasonlóan jó minőségű felvételeket fog készíteni mind a tudományos program, mind a nagyközönség számára. Mivel még csak most állt Hold körüli pályára, az első két és fél hónapban a szonda műszereit ellenőrzik, így egyelőre még csak várjuk az első friss holdi felvételeket. A műszerek mellett egyébként a szonda magával vitt 412627 nevet, aláírást, jókívánságot és üzenetet a Föld minden pontjáról.

Kapcsolódó témák:

Hozzászólás

hozzászólás