Kisbolygó-becsapódás 2007-ben? – egy újabb álhír

1716

Aggodalomra semmi ok. Az ezidáig felfedezett, katalógusba vett több mint háromszázötvenezer kisbolygó között pillanatnyilag nincs olyan égitest, amely becsapódással fenyegetne.

A NASA Földünket megközelítő objektumokkal foglalkozó honlapján ellenőrizheti az egyes aszteroidák veszélyességi fokozatát. A táblázat utolsó oszlopa adja az ún. Torinói-skálán mért veszélyességi értéket, amely jól láthatóan 0 minden egyes égitestre, azaz veszélytelen.

Az Ön által hallott hír alapja valószínűleg a 2004 MN4 ideiglenes jelzéssel felfedezett, majd (99942) Apophis névre keresztelt kisbolyó, amely esetében a felfedezés utáni közelítő pályaszámítások alapján felmerült egy 2029-es becsapódás lehetősége. Ahogyan a  többi újonnan felfedezett kisbolygó esetén is szokott történni, a további megfigyelések alapján számított pontosabb pálya már kizárta a becsapódás bekövetkeztét. Később egy 2036-os földközelítés is veszélyesnek tűnt, de ma már ennek a valószínűségét is 0-ás értékkel jelölik a Torinói-skálán. Természetesen a kutatók nyomon követik ennek az égitestnek a mozgását is, sőt, tervbe vették egy jövőbeli földközelítés során az űrszondás megközelítését, amivel tovább pontosíthatjuk az előrejelzéseket.

A http://neo.jpl.nasa.gov/ca/ honlapon a közeljövőben esedékes kisbolygó-közelítések adatait találja meg – itt a "Miss Distance" oszlopra hívjuk fel a figyelmet, amely azt adja meg, hogy a Holdunknál hányszor nagyobb távolságban halad el az illető égitest.

További információkkal kapcsolatban Mátis András előadása az Apophis-kisbolygóról, illetve általában a Földet fenyegető becsapódásokról, valamint Kereszturi Ákos és Sárneczky Krisztián "Célpont a Föld?" című könyve ajánlható. Utóbbi részletesen ismerteti a kisbolygók felfedezésének, kutatásának történetét, a jelenleg futó programokat, a Földre veszélyt jelentő égitest-csoportokat, illetve a védekezés lehetséges módjait.

Hozzászólás

hozzászólás