Milyen távcsövet válasszak?

4649

Az utóbbi időben örvendetes módon egyre több levelet kapunk Olvasóinktól, amelyben saját távcső vásárlásához kérnek tanácsot. Sajnos, mint azt az amatőrök már régóta tudják, univerzális, minden észlelési területhez tökéletesen alkalmazható távcső nem létezik. Mindenképpen ajánlható viszont egy jó binokulár, amely kitűnően alkalmas nemcsak az égbolton való tájékozódás gyakorlására, de számos szép objektum (pl. nyílthalmazok, üstökösök, változócsillagok) megfigyelésére is, és jó szolgálatot tesz akkor is, amikor már komolyabb műszerrel is rendelkezünk. Szerencsére ma már nem probléma a távcső beszerzése, inkább az okoz gondot, hogy a széles kínálatból kiválasszuk a számunkra leginkább megfelelő műszert. Ehhez viszont, mint minden más használati cikk vásárlása előtt, számos szempontot kell mérlegelnünk. Távcsövek esetében néhány ezek közül:

  • elsősorban milyen égi objektumokat kívánunk megfigyelni? Holdat-bolygókat inkább, vagy ún. mélyég-objektumokat, esetleg kettős- vagy változócsillagokat?
  • szeretnénk-e fényképeket is készíteni a műszerrel? (Főképp a hosszú expozíciós időket igénylő témák esetén fokozott figyelmet kell fordítanunk a távcső mellett az azt hordozó mechanika, állványzat kiválasztására is.)
  • az éjszakai égbolt csodái mellett szeretnénk-e esetleg földi megfigyelésekre is használni a műszert?
  • honnan fogunk észlelni? (Van-e lehetőségünk lakhelyünkön fixen felállítani a műszert, vagy inkább könnyen hordozható távcsőre van szükségünk?)
  • nem utolsó sorban, mekkora összeget szánunk a műszervásárlásra?

Szerencsére számos, a választást megkönnyítő írás lelhető fel az interneten magyar nyelven, amelyek a kezdőknek adnak távcsővásárlási tanácsokat, például  itt, itt, itt vagy itt. Emellett fontos, hogy tisztában legyünk a távcsövekkel kapcsolatos alapvető fogalmakkal, működésükkel, illetve a hozzájuk kapcsolódó, sokszor általánosan elterjedt tévhitekkel.

Emellett megfelelő fórumokon (pl. itt) feltett, a fenti szempontokat már tartalmazó kérdésre örömmel adnak tanácsokat tapasztaltabb amatőrök is.

A műszer kiválasztásához sok sikert, használatához pedig derült egeket és felejthetetlen élményeket kívánunk! 

Hozzászólás

hozzászólás