Csillagászati szakkörök a Polarisban

1250

Beköszöntött az ősz – kezdődnek a csillagászati szakköri foglalkozások az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban, minden korosztály számára.

Beköszöntött az ősz – kezdődnek a csillagászati szakköri foglalkozások az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban, minden korosztály számára.

Csillagászat gyerekeknek

Szeptember 25-én lesz gyermekszakkörünk első foglalkozása az új tanévben. A szerdai foglalkozásokon való részvétel egyedüli feltétele az MCSE-tagság.

Szeptember 25-én ismét elindul a „kisszakkör” a Polaris Csillagvizsgálóban, a 8-12 éves korosztály számára. A szakköri foglalkozásokat szerdánként tartjuk, 17:00- 18:00 óra között, a csillagvizsgáló előadótermében.

A szakköri foglalkozásokon elméleti és gyakorlati ismereteket is elsajátíthatnak a fiatalok. Alaposan megismerkedünk Naprendszerünk égitesteivel, a csillagok világával, és a Világegyetemünk felépítésével. Megtanulunk tájékozódni az égbolton, megismerjük a csillagképeket, és alapvető távcsöves ismereteket szerezhetünk. Röviden áttekintjük a csillagászat történetét, megismerkedünk a legnagyobb csillagászok életével és munkásságával. A kis csillagászokat Görgei Zoltán szakkörvezető várja.

További szakköri információk: http://polaris.mcse.hu/polaris-hirek/20130830-gyermekszakkor.html

Csillagászat tizenéveseknek

A Polaris Csillagvizsgálóban 2001 óta rendezünk ifjúsági szakkört a 13-19 éves diákok számára. A szakkörre minden csillagászat iránt érdeklődőt szívesen várunk. A szakkörön a diákok előadásokat hallhatnak általános csillagászati, űrkutatási témákról, illetve aktuális eseményekről, felfedezésekről. Az előadásokat sokszor az adott témával részletesebben foglalkozó meghívott előadók tartják, de a szakkörösök is rendszeresen vállalnak kiselőadásokat az őket érdeklő területekről.

Az érdeklődők megismerhetik a csillagképeket, megtanulhatják a távcsövek használatát. Az új tanévben is több kirándulást szervezünk az ország különböző pontjaira, hogy az adott település csillagvizsgálóját, csillagászati vonatkozású emlékeit felkeressük. Emellett igyekszünk minél több alkalmat találni arra, hogy a várost elhagyva, a fényszennyezés-mentes, csillagos ég alatt végezzünk észleléseket.

20130830-polaris-nagyszakkor

Észlelőszakkör mindenkinek

A kezdő távcsőtulajdonosok számára fontos amatőrcsillagászati ismeretek elsajátítását, az égen és az észlelési területek között történő eligazodást elősegítendő, a Polaris Csillagvizsgálóban immár harmadik alkalommal rendezzük meg észlelőszakkörünket minden korosztály számára.

A szakkör során nemcsak a gyakorlati észlelés alapjait sajátíthatták el a résztvevők, de tagjai lehettek egy vidám társaságnak, és sokan közülük azóta is aktívan észlelnek, illetve részt vesznek a Polaris Csillagvizsgáló munkájában. A jó hangulatban, kötetlen módon, sok-sok kérdéssel és saját tapasztalat megvitatásával fűszerezett szakköri alkalmak során egy-egy észlelési terület elméletéről, illetve a megfigyelések gyakorlatáról szóló előadás után a gyakorlati észlelésre koncentráltunk, műhelymunkával, gyakorlással, beszélgetésekkel. A szakkört szinte már csak a társaság miatt is érdemes látogatni, hiszen a legkülönbözőbb életkorú, életpályájú érdeklődők gyűltek össze, kezdve a középiskolás korosztálytól az aktív dolgozó éveiket taposókon át a hat unokájából saját szakkört szervező nagypapáig.

Az észlelőszakkör már megkezdődött, de bármikor lehet csatlakozni!

A foglalkozásokat szombati napokon tartjuk, havi egy alkalommal. További információk: http://www.mcse.hu/egyesuleti_hirek_2013/20130815_eszleloszakkor3.html

Bármelyik szakkörünkön való részvétel feltétele az MCSE-tagság. Belépés az MCSE-be online felületen: http://www.mcse.hu/belepes_az_mcse-be vagy a helyszínen, a Polaris Csillagvizsgálóban!

Hozzászólás

hozzászólás