Csillagnéző túra a Föld órájában

1927

A Föld Órája alkalmából – hagyományainkhoz híven – idén is lesz csillagnéző túra. Ezúttal a Hármashatár-hegyre mászunk fel, hogy gyönyörködhessünk a tavaszi ég látnivalóiban és megtekintsük a főváros fényszennyezését is.

A Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Ez a mozgalom 2007-ben indult az ausztráliai Sydney-ből. Egyre több ember vállalja, hogy ha apró, jelképes cselekedettel is, de tesz a bolygóért, és 1 órára lekapcsolja a nélkülözhető világítást.

Magyarország 2008-ban csatlakozott a mozgalomhoz, és azóta ezen az estén egy óra hosszára Budapest díszkivilágításának egy részét le is kapcsolják. Ennek a világkampánynak a célja elsősorban nem az egy óra alatt elért aktuális fogyasztás-csökkentés, hanem a figyelemfelkeltés. Annak a gondolatnak az erősítése, hogy mindenki egyénileg is tehet valamit környezetünk védelméért. Harcoljunk a fényszennyezés ellen is.

Nem véletlen, hogy márciusi csillagnéző túránkat erre az időpontra tettük. Kerestünk egy olyan helyet a Budai-hegységben, ahonnan szépen rálátunk a város fényeire. Választásunk ezúttal a Hármashatár-hegyre esett.
Időpont: március 29. (szombat) 18.00-kor
Találkozó helye: Fenyőgyöngye Vendéglő előtt (Budapest, II. ker. Szépvölgyi út 155.)
A 65-ös BKV busz végállomásánál (Kolosy tér- Fenyőgyöngye)
A túra hossza: kb. 6 km

Egy óra a Földért – nagyobb térképen való megjelenítése

Útvonal: A kék jelzésen elsétálunk az Árpád-kilátóig. Itt binokulárral megnézzük a várost, a Duna hídjait. Innen felmegyünk a Hármashatár-hegyre. Itt megvárjuk Budapest díszkivilágításának lekapcsolását. Derült idő esetén megnézzük a csillagképeket, elmeséljük a hozzájuk fűződő legendákat is. Ismét lesz csillagászati kvíz. Ezután a kék jelzésen visszasétálunk a Fenyőgyöngyéhez.

Előzetes jelentkezés nem szükséges. Ha borult idő van, akkor is teszünk egy sétát, de a túra eső esetén elmarad!
Kötelező felszerelés: zseblámpa, kényelmes cipő
Ajánlott felszerelés: láthatósági mellény, binokulár.
Minden érdeklődőt szeretettel vár a túravezető: Kerényi Lilla

Hozzászólás

hozzászólás