Gagarin emléktúra

1367

Számos űrszondához fejlesztettek itt műszereket és egyéb részegységeket, de a KFKI-ban készült a Farkas Bertalan által kipróbált és a Nemzetközi Űrállomáson a mai napig rendszerben lévő Pille névre hallgató személyi sugárdózis-mérő készülék is.

Az intézet munkatársai megismertetnek bennünket a hazai űrkutatási fejlesztésekkel, az eddigi eredményekkel, és a jelenleg folyó munkába is bepillanthatunk.
Sajnos a létszám korlátozott (legfeljebb 30 fő) és a látogatás előzetes regisztrációhoz kötött, továbbá csak a 14. életévüket betöltött vendégeket tudják fogadni. Kérjük tehát, hogy aki velünk szeretne tartani, az legkésőbb április 5-én éjfélig a kerenyililla[kukac]gmail.com címen jelezze részvételi szándékát a TELJES név, személyi igazolvány szám és születési dátum megadásával! (Az első 30 jelentkezőnek tudunk helyet biztosítani, részükre visszajelzést küldünk.) Gyülekező 16:30-kor a KFKI főbejáratánál (1121 Budapest, Konkoly Thege M. út 29-33, a 90-es busz végállomásánál).
A csillagnéző túra 18:00 órakor kezdődik, gyülekező ugyanott a KFKI előtt. (Azoknak, akik CSAK a túrán szeretnének részt venni, nem szükséges előzetes regisztráció.)

A piktortégla-üregek megtekintése után elsétálunk a Budai-hegység egyik szigorúan védett területére, a Budaörsi Kopárokhoz. A Szekrényes-hegy tetejéről gyönyörű a kilátás. Derült idő esetén itt fogunk megismerkedni a tavaszi csillagképekkel, és mesélünk a hozzájuk fűződő legendákról is.

A túra hossza kb. 5 km, visszaérkezés a kiindulóponthoz kb. 21 órakor.
A túra csak eső esetén marad el, de a KFKI-ba akkor is ellátogatunk.
Ajánlott felszerelés: zseblámpa, binokulár.
Túravezető: Kerényi Lilla

Hozzászólás

hozzászólás