Ünnepeljük együtt a közös égbolt alatt eltöltött 100 évet!

3335

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) 2019-ben ünnepli centenáriumát (IAU100) és azokat az áttörő csillagászati eredményeket, amelyek az elmúlt száz év folyamán  a tudományt, technológiát és kultúrát formálták. Az évforduló eseményei felhívják a figyelmet arra is, hogy milyen fontos a csillagászat az oktatásban, a fejlődésben és akár a diplomáciában is.

Az IAU egy eseményekkel teli évre készül: 72 országban már 700 különböző rendezvényt regisztráltak az IAU100 Nemzeti Bizottságai.

Az ünneplés egy valóban világméretű eseménnyel, a „100 óra csillagászat” elnevezésű csillagpartival kezdődik 2019. január 10 és 13 között. A négy napon és három éjszakán át tartó eseményen amatőr- és szakcsillagászok, a csillagászat iránt érdeklődők és a nagyközönség találkozhat egymással, hogy megosszák tudásukat és a csillagászat iránti lelkesedésüket. Már most is 50 országban több mint 250 eseményt regisztráltak. A földkerekség minden közössége bekapcsolódhat ebbe a közös vállalkozásba, hogy az érdeklődőkhöz eljuthasson a csillagászat élménye.

A világ csillagászati közössége együttesen ünnepli majd az IAU alapításának centenáriumát egy kiemelt eseménnyel: a „Nemzetközi Csillagászati Unió 1919−2019: 100 év közös égbolt alatt” elnevezésű találkozóval, amelyet 2019. április 11−12-én tartanak Brüsszelben az „Akadémiák Palotájában”. Az április 11-i ünnepségen a meghívottak százai találkoznak, köztük kiemelkedő tudósok, magas rangú tisztviselők, az ipar képviselői, döntéshozók és élen járó fiatal kutatók. A résztvevők között szerepel a Nobel-díjas Brian Schmidt, Ciaki Mukai (JAXA) és John Grunsfeld (NASA) űrhajósok, Jean-Eric Paquet, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának vezetője és az irodalmi és kulturális kritikus Maria Popova.

A 2019-es széles körű eseménysorozatban mindenki megtalálhatja a számára érdekes rendezvényt. Az IAU 100 fő programjai világméretű projektek, mint pl. a „Fent és lent” kiállítás szerte a Földön. A kiállítás az adott helyszín lehetőségeinek megfelelően eltérő léptékben felépíthető. Az Einstein-iskolák (az IAU100 egyik fő programja: „Az általános relativitáselmélet 100 éve és a napfogyatkozás, amely először igazolta azt”) vagy a „Nyílt csillagászati iskolák” (Csillagászat és oktatás program) segíthetik a tanárokat, hogy a diákjaiknak magasabb színvonalon ismertessék a csillagászati ismereteket. Más programok, mint pl. az „Inspiráló csillagok” vagy a „Csillagos égbolt mindenkinek” inspirálók lehetnek világszerte a nagyközönségnek, hogy kapcsolódjanak azokhoz a kezdeményezésekhez, amelyek összehozzák a nemzetközi csillagászközösséget a „közös égbolt alá”.

Magyarországon is sok esemény kapcsolódik az IAU100 rendezvénysorozatához. Több bemutatóhely szerepel a „100 óra csillagászat” programban. A „Csillagos égbolt mindenkinek” rendezvényeihez a már hagyományossá váló „Csillagtúrák nemzeti parkjainkban” sétáival és bemutatóival (április 6−7.) kapcsolódnak. 2019-ben hazánkban, Keszthelyen szervezik a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát.

Ezen felül a Nemzetközi Csillagászati Unió 21 IAU100 különleges eseményt támogat, amelyek a centenárium céljaival összhangban levő nemzeti és helyi rendezvények. Az IAU100 ezen programjai az alábbiak: nemi (gender) egyenlőség (Mozambik); a csillagos égbolt védelme (Írország és Hollandia); egy csillagászati rockkoncert (Spanyolország); ismeretterjesztő rendezvények városi (Argentína) és vidéki (Brazília, India, Mongólia, Sri Lanka és Zambia) helyszíneken; tanárok továbbképzése (Horvátország, Magyarország, Malajzia, Palesztína, Románia, Szlovákia és Ukrajna); ismeretterjesztés idős embereknek (Mexikó); egy konferencia Franciaországban, csillagpartik (Mongólia); oktatási programok menekülteknek (tindoufi menekülttábor Algériában); látássérült emberek számára a napfogyatkozás érzékeltetése (Chile és Argentína) és Asztrofotográfiai pályázat (Irán).

Központi elemként, az IAU továbbra is támogatja a határok nélküli világot. Az ünnepségek folyamán egy sor speciális projekttel emelik ki az esélyegyenlőséget és a sokszínűséget, mint például az „Asszonyok és lányok a a csillagászatban” nap február 11-én és az IAU indítványozta kezdeményezés, az „Isnpiráló csillagok”. Ez utóbbi program lényege az esélyegyenlőség biztosítása a részvételre mind a csillagászati kutatásban, mind az ismeretterjesztésben és oktatásban.

Kolláth Zoltán, Magyarország IAU nemzeti ismeretterjesztési koordinátora, aki a hazai eseményeket egyezteti, megjegyezte, hogy a Magyar Csillagászati Egyesület kiemelt szerepet játszik a 2019-es év eseményeinek szervezésében, de ezen kívül sok más civil szervezet és bemutatóközpont szerepel a rendezők sorában. Fontos szerepe van a csillagászati ismeretterjesztésnek abban, hogy a felnövekvő generációval ismét megszerettesse a természettudományokat.

Az IAU 2019-es centenáriumi ünnepségei stimulálják a csillagászat és a tudományok iránti érdeklődést a Föld minden részén, elérve világ csillagászati közösséget a szak- és amatőr csillagászoktól és a törvényhozóktól kezdve a tanárokig, diákokig, családokig és a nagyközönségig. Készüljünk egy izgalmas évre, és keressék, hogy hol kapcsolódhatnak be a világméretű csillagászati ünnepségsorozatba!

További információ

Az IAU a legfontosabb nemzetközi csillagászati szervezet, amelynek több mint 13500 csillagász tagja van 100-nál több országból. A szervezet küldetése, hogy nemzetközi együttműködéseken keresztül támogassa a csillagászat minden aspektusát, beleértve a kutatást, ismeretcserét, oktatást és fejlesztést. Az IAU ezen felül az a nemzetközileg elfogadott szervezet, amelyik az égitestek és azok felszíni objektumainak elnevezéséért felelős. Az IAU a Föld legnagyobb professzionális csillagászati szervezete, amelyet 1919-ben alapítottak.

Linkek

Kapcsolat:

Kolláth Zoltán, Magyarország IAU nemzeti ismeretterjesztési koordinátora
telefon: +36 20 972 1420
e-mail: zkollath@gmail.com

Jorge Rivero González
IAU100 Coordinator
rivero@strw.leidenuniv.nl

Lars Lindberg Christensen
IAU Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 320 06 761
Cell: +49 173 38 72 621
Email: lars@eso.org

Hozzászólás

hozzászólás