Rangos díjat kapott az Eseményhorizont Távcső csapata

2774

Mint néhány hónapja beszámoltunk róla, az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope – EHT) Együttműködés kutatócsoportja készített elsőként felvételt egy fekete lyukról 2019 tavaszán. Ezt a teljesítményt ismerték most el a 2020-as elméleti fizikai Breakthrough-díj odaítélésével. A kimagasló tudományos eredmény eléréséhez egy, az egész Földet átszövő, nyolc különálló felszíni rádiótávcsőből felépülő hálózat összehangolt működésére volt szükség. Ezek közül kettő, az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) és az Atacama Pathfinder Experiment (APEX) az Európai Déli Obszervatórium (ESO) partnerségével jött létre, illetve működik. A díjazottak között az ESO három jelenlegi vagy volt kutatója is szerepel.

Az első felvétel egy szupernagy tömegű fekete lyukról. A megörökített égitest a tőlünk 55 millió fényévre lévő M87 galaxis középpontjában található, tömege pedig 6,5 milliárdszorosa a Napénak. Forrás: ESO/EHT.

Az ALMA és APEX rádiótávcsövek chilei elhelyezkedése kulcsfontosságú volt az áttörő eredmény elérését lehetővé tevő, minden korábbit meghaladóan nagy felbontás eléréséhez. Az ALMA antennáinak hatalmas összesített átmérője révén ez a tagműszer messze az EHT legérzékenyebb egysége, így közreműködése alapvető fontosságú volt a sikerhez. Csak az ALMA révén az EHT érzékenysége a tízszeresére növekedett.

Az ALMA és APEX hozzájárulása az EHT-hoz. A bal oldali képen egy fekete lyuk képének rekonstrukciója látszik az Eseményhorizont Távcső teljes hálózatának felhasználásával (beleértve az ALMA-t és APEX-et); a jobb oldali kép azt mutatja, hogy milyen lenne a rekonstrukció az ALMA és az APEX adatainak felhasználása nélkül. A külöbség tisztán mutatja, hogy a megfigyelésekben mennyire kritikus szerepet játszott az ALMA és az APEX. Forrás: ESO/EHT.

A Breakthrough Alapítvány és annak támogató alapítói, Szergej Brin, Priscilla Chan és Mark Zuckerberg, Ma Huateng, Jurij és Julia Milner, valamint Anne Wojcicki 2019. szeptember 5-én jelentették be a 2020-as díj nyerteseit. A kutatócsoport képviseletében a tudományos együttműködés vezetője, Shep Doeleman, a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics munkatársa fogja a díjat átvenni a 2019. november 3-án tartandó ünnepélyes eseményen. A díjjal járó 3 millió dolláros pénzjutalmat egyenlő arányban fogják elosztani az EHT Együttműködés által 2019. április 10-én megjelentetett hat tudományos cikk 347 társszerzője között.

A díjat elnyerők között van Neil Phillips, az ALMA műszerszakértője, az ESO munkatársa, Rubén Herrero-Illana, ESO ösztöndíjas az ALMA-nál, valamint Hugo Messias, aki egészen a közelmúltig szintén ESO ösztöndíjas volt az ALMA-nál.

Az EHT 2019. április 10-én publikált, és azonnal világszerte közismertté vált felvételén a Messier 87, a közeli Virgo-halmaz nagy tömegű galaxisának központi fekete lyuka látható. Ez a fekete lyuk a Földtől 55 millió fényévre helyezkedik el, tömege pedig 6,5 milliárdszorosa a Napénak.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás