Egy igazi drónnal fogja vizsgálni a NASA az élet lehetőségét a Szaturnusz legnagyobb holdján

9059

Egy évvel elhalasztja a Dragonfly küldetést a NASA. Az eredetileg 2026-ra tervezett küldetés során forgószárnyas repülőgépet küldenek a Szaturnusz egyik holdjára, a Titanra.

A Dragonfly leszállóegység a Titan felszínén a művész elképzelése szerint. (Forrás: NASA/Johns Hopkins APL)

A NASA többek között azért kényszerült a küldetés elhalasztására, mert a COVID-19 járványhelyzet hatással volt a bolygótudományi részleg költségvetésére. Az új tervek szerint az űreszköz 2027-ben indulhat el. A változás nem befolyásolja a küldetéstervet, sem a Dragonfly tudományos működését a Titanon.

Ez lesz az első alkalom, hogy a NASA több rotorral rendelkező légi járművet állít a tudomány szolgálatába egy másik égitesten. Kihasználva a Titan földi légkörnél négyszer sűrűbb atmoszférájának adottságait, a Dragonfly forgószárnyas repülőgép lesz egyúttal az első olyan jármű is, amely teljes, tudományos célú hasznos terhét több helyre eljuttatja, hogy ismételt és célzott vizsgálatokat végezzen a felszínen. Több tucat helyet fog megvizsgálni, hogy felmérje a jeges világ környezeti viszonyait és prebiotikus kémiai állapotának fejlődését.

A Titan a korai Földhöz hasonló világ, amely elárulhatja nekünk, hogyan jelent meg az élet bolygónkon. Az első körben 1,7 évre tervezett küldetés során a leszállóegység műszerei a legkülönbözőbb felszíni képződményeket vizsgálják meg az organikus dűnéktől egy olyan becsapódási kráter fenekéig, amelyben az élet kialakulásához szükséges folyékony víz és az összetett szerves molekulák együtt létezhettek több tízezer éven át. Kutatni fogja a hold légköri és felszíni jellegzetességeit, valamint felszín alatti óceánját. A Dragonfly emellett az esetleges múltbéli vagy jelenlegi élet kémiai nyomait is keresni fogja.

Források:

Hozzászólás

hozzászólás