Több tucat potenciális új jelöltet talált a NASA legújabb exobolygó-vadász teleszkópja

5543

Dolgoznak a csillagászok a NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) űrteleszkópjának első mérési adatain, mely közeli fényes csillagok körül keringő bolygók után kutat. A szeptember 5-én kiadott “TESS Objects of Interest” lista több tucat olyan bolygójelöltet sorol fel, melyeket további mérésekre érdemesnek találtak.

Ezen az animáción látható a fénygörbében megjelenő „gödör”, mely a csillag előtt elhaladó bolygó jelenlétére utalhat. Ezt nevezzük bolygótranzitnak. (Animáció forrása: NASA’s Goddard Space Flight Center)

Áprilisban indították útjára a TESS-t, mely júliusban kezdte meg 2 évre tervezett működését. Az űrtávcső jelenleg a déli égbolton keres exobolygókat; a legfrissebb eredmények ennek a felmérésnek az első sávjából származnak. Az űreszköz ez a kezdeti futása alatt két percenként 15900 csillagot figyelt meg. A bolygók a központi csillaguk előtt való áthaladáskor annak fényének kis százalékát kitakarják – ezen csekély fényességváltozást keresi a TESS-űrtávcső.

A TESS kutatói hozzáférhetővé tették a listát, hogy más csillagászokkal közösen találják meg a jelöltek között azokat, melyek valóban bolygók. “Az első objektumhalmaz 73 jelöltet tartalmaz, benne néhány olyan exobolygóval, melyeket korábbi földi mérésekből ismernek,” mondta George Ricker (Massachusetts Institute of Technology, Cambridge), a küldetés vezető kutatója. “Várhatóan a listán szereplő objektumok 5-20%-áról fog kiderülni, hogy hamis pozitívak. A többiek, ha megerősítésre kerülnek, akkor az újonnan felfedezett exobolygók táborába fognak tartozni.”

Művészi elképzelés a NASA legújabb exobolygó kereső teleszkópjáról, ahogyan közeli csillagok körül keringő bolygókat keres. (NASA/Goddard)

A kutatók várakozásai szerint a TESS akár 10000 nagy bolygót is felfedezhet. A küldetés fő célja azonban az, hogy legalább 50 kisebb bolygót találjon, melyek legfeljebb négyszer akkorák mint a Föld, és utána földi spektroszkópiával megmérje a tömegüket.

A TESS elődje, a Kepler-űrteleszkóp több mint 5300 bolygót, illetve bolygójelöltet fedezett fel 2009-es indulása óta. Azonban mivel a tervezett 4 éves működését már bőven túllépte, erősen fogy az üzemanyaga és kezdenek problémái lenni az égboltra állással is.

“A TESS misszió egyik legizgalmasabb része, hogy lehetőségünk van megismerni a szomszédainkat,” mondta Zachory Berta-Thompson, a Boulder-i University of Colorado egyik csillagásza. Némely bolygó ezek közül akár “azon bolygó lehet, melyeket évtizedekig, évszázadokig fogunk kutatni”, mondja.

A borítóképen a TESS koncepció rajza látható (MIT). Bővebben a TESS misszióról angol nyelven itt olvashatnak.

Forrás: Nature 

Hozzászólás

hozzászólás