Huszonöt éve esett át a Hubble-űrtávcső a látásjavító szemműtétjén

8011

Huszonöt éve, 1993. december 4-én esett át a Hubble-űrtávcső az első nagyjavításon. Ez fontos fordulópontot jelentett a világ minden bizonnyal legismertebb csillagászati műszerének életében. Az alacsony Föld körüli pályán keringő űreszköz ekkor már három éve repült. A távcső azonban a főtükör tervezési hibája miatt az első három év során kétségbeejtően rossz, az eredeti várakozásokat messze alulmúló képminőséget produkált csupán.

A mérnöki találékonyságnak hála, a hiba viszonylag egyszerűen, a főtükör cseréje nélkül is nagy mértékben orvosolható volt. Az 1993. december 2-án, az STS-61 küldetés keretében útjára indult Endeavour űrsikló legénysége a világűrben, a műszerek elé beépített korrekciós optikai elemekkel javította ki a hibát. A hibajavításnak köszönhetően volt képes a Hubble-űrtávcső beváltani a hozzá fűzött reményeket, és megfigyeléseivel, felfedezéseivel nagy mértékben járulhatott hozzá a modern kori csillagászat látványos fejlődéséhez.

Az M100 katalógusjelű látványos spirálgalaxis a Hubble három egymást követő nagylátószögű kamerájának felvételén. Látványos a javulás a WFPC1 1993-as és a WFPC2 1994-es felvétele között. A WFC3 idén, az első nagyjavítás huszonötödik jubileuma alkalmából készített felvételét közelebbről megvizsgálva további lényeges minőségjavulást is felfedezhetünk. Forrás: hubblesite.org.

A huszonöt évvel ezelőtti első nagyjavítás során egy kamerát is lecseréltek a távcsövön; a Wide Field/Planetary Camera 1 (WFPC1) helyett az Endeavour legénysége beépítette a WFPC2 nevű műszert. Ezt a negyedik nagyjavítás során, 2009 májusában egy még tovább fejlesztett egység a Wide Field Camera 3 (WFC3) követte. A fenti képen az M100 katalógusjelű spirálgalaxisról a három kamerával készült felvételek sorozata demonstrálja a képminőség javulását. Értelemszerűen látványos a javulás a WFPC1 1993-as és a WFPC2 1994-es felvétele között. A WFC3 idén, az első nagyjavítás huszonötödik jubileuma alkalmából készített felvételét közelebbről megvizsgálva további lényeges minőségjavulást is felfedezhetünk.

A képsor nyilvánosságra hozatalával a Hubble-űrtávcső üzemeltetői a NASA 25 évvel ezelőtti, legnagyobb jelentőségű szervizküldetése sikerének állítanak emléket. A Hubble-űrtávcső pedig, az egyik giroszkóp néhány héttel ezelőtti meghibásodását követő sikeres távjavításának köszönhetően remélhetőleg még több évig folytatni tudja rendkívül sikeres tudományos küldetését.

Forrás: Hubblesite.org

Hozzászólás

hozzászólás