Távoli galaxisrokon

2138

A Nagy Medve csillagképben rejtőző M101 jelű csillagváros az egyik leglátványosabb spirálgalaxis égboltunkon.

Kaszab Dénes, Gyöngyös

Az M101-et Pierre Méchain fedezte fel 1781-ben, majd értesítette Charles Messier-t, aki híres katalógusában a 101-es sorszámot adta az új ködfoltnak. Az M101 távolsága 25 millió fényév, 170 ezer fényéves átmérőjével kétszer akkora mint a mi Tejútrendszerünk, és kétszer annyi csillagot is tartalmaz. A Ursa Maior csillagképben található Sc típusú galaxis összfényessége megegyezik egy 8 magnitúdójú csillagéval. Távcsőbe pillantva elmosódott foltnak látszik, habár látszó mérete akkora, mint a teliholdé, a spirálkarok felületi fényessége alacsony, a galaxis látványa csak nagyobb méretű távcsővel, sötét ég alól észlelve lehet igazán élvezetes. A hatalmasra nőtt spirálkarjait és a bennük rejtőző ködök és csillaghalmazok tömkelegét csak fényképeken tudjuk jól bemutatni.

Az M101 Kaszab Dénes felvételén. 400/1800 Newton, átalakított Canon EOS 1200D, Szűrő: IDAS LPS-D1 fotografikus mély-ég szűrő (2″). Korrektor: Baader MPCC kómakorrektor (Mark III). Korrektor: Lacerta MGEN-II standalone autoguider
Exp. idő: 81 x 5 min, ISO 1600.

Gyöngyös széléről a fényszennyezés még elviselhető. Az április eleji derült időt kihasználva a választásom az M101 galaxisra esett. Április 6/7-én és 8/9-én mindkét éjszakán a légkör nyugodt (8) és átlátszó (8), a határmagnitúdó 5,0 körül volt. Az OAG vezetés nehezítette a galaxis beállítását a DSLR gép látómezejébe. A hosszú fókusz miatt eléggé szépen kitöltötte a 27 ívperc körüli méretű csillagváros a látómezőt. Kidolgozás: Deep Sky Stacker, Photoshop.

Hozzászólás

hozzászólás