A Feketeszem-galaxis

9538

A Feketeszem-galaxist Edward Pigott fedezte fel 1779 márciusában, illetve Bode is észlelte ugyanazon év áprilisában. Charles Messier 1780-ban a 64-es számot adta az objektumnak híres katalógusában.

Fényes Lóránd, Balatonalmádi

A galaxis igen fényes, sötét égen még binokulárral is észlelhető. Első pillantásra az M64 szokványos spirálgalaxis, csupán a rendkívül erős porsáv különbözteti meg a társaitól – innen kapta nevét. Azonban a kutatások azt bizonyították, hogy a csillagközi gáz a külső és a belső régiókban ellentétes irányban kering. Ez mindenképp érdekes és viszonylag ritka tulajdonsága. Ennek okát többféleképp magyarázzák, a leginkább elfogadott verzió egy szatellit galaxis beolvadása, nagyjából egymilliárd évvel ezelőtt. Az elmélet szerint ez a kis galaxis teljesen megsemmisült ugyan, ám a hatalmas galaktikus karambol okozza az ellentétes irányú mozgását.

A galaxis belső régiójának átmérője nagyságrendileg 3000 fényév, a külső régió még 40 000 fényév. Aktív csillagkeletkezési területek is észlelhetők benne. 17 millió fényévre található Földünktől.

A fénykép a Bay Zoltán Tehetséggondozó Alapítvány Csillagászati és Környezetvédelmi Oktatóközpontjának támogatásával készült el. Köszönet a műszerek rendelkezésre bocsátásáért!

Hozzászólás

hozzászólás