Itt jártak a Geminidák

1295

Az év legszaporább meteorraja, a Geminidák sokakat kápráztatott el a jéghideg éjszakában. Landy-Gyebnár Mónika egyetlen képen mutatja be december 12/13-i csillaghullást!

Landy-Gyebnár Mónika, Veszprém

A 2012-es Geminida maximum újhold idejére esett, így nagy várakozások előzték meg a hullást. Sajnos az időjárás azonban egyáltalán nem volt kedvező, 12-13. éjszakáján az ország egy részén felhős volt az ég, ahol derült volt, ott pedig dermesztően hideg lett. 13-14-én éjjel, amikorra maga a maximum esett, már csupán egészen kis foltokban volt tiszta ég, a legtöbb helyszínen – már ahol nem volt eleve borult – este 8-9 körül befelhősödött.  Veszprémben az első éjjel ragyogóan tiszta ég és igazi észlelőfagyasztó hőmérséklet volt. Miután este 11-re hazaértem munkából, összecsomagoltam a fotós felszerelésemet, beöltöztem Michelin-babának, majd kimentem a város határától párszáz méterre lévő észlelőhelyemre. Szerencsére igen hamar megpillanthattam az első meteorokat, így a hideg könnyen felejthetővé vált! A legfényesebb meteorok sajnos nem rajtagok voltak, ám a közepes fényességű Geminidák is látványosak voltak a holdtalan égen. Gyakorlatilag bármerre nézett az ember, néhány percen belül biztosan látott egy meteort, de mivel az észlelőhelyemről a keleti-délkeleti égrész a legsötétebb, így ebbe az irányba fordítottam a fényképezőgépet. Mintegy 5 órán át bírtam a hidegben, 3 akksi merült le ezen idő alatt, de megérte, 33 meteorom lett fotón.  Este aztán ismételten kimentem, ekkor azonban már jócskán fátyolfelhős volt az ég, szerencsére nem voltak különösen zavarók, a radiáns is alacsonyan állt még, így túl nagy látványosságra nem számítottam. Ehhez képest kellemes meglepetés volt, hogy a hajnalihoz hasonló arányban jöttek a meteorok, 18 meteort rögzítettem, és ezek már nagyrészt Geminidák voltak. Sajnos fél 9 felé vészes gyorsasággal közeledő felhőzóna érkezett Veszprém fölé, jó 10 perc alatt gyakorlatilag teljesen beborult az ég, így kénytelen voltam hazajönni. Mégsem vagyok elégedetlen, hiszen a lehetőségeket kihasználva 51 meteorral lettem gazdagabb! De még ha nem lettek volna meteorok, a téli égbolt önmagában is elég látványos ahhoz, hogy az ember önfeledten bámulja órákon át.

A legfényesebb észlelt meteorom (ez sajnos nem volt Geminida) 13-án 2:20 KözEI-kor esett, kb. -3 /-4 magnitúdós, lassú, viszonylag egyenletes fénymenetű volt, végig sziporkázó csóvát húzva, a meteornak kb. 5 percen át látható nyoma maradt, erről egy rövid aminációt is készítettem: http://youtu.be/yEb9Pl5v3xM

A 2013-as és 2014-es Geminida maximum idején erős holdfény lesz, legközelebb 2015-ben lesz hasonlóan holdmentes egünk, így máris lehet tervezgetni az akkori észlelést!

2012w50-nagy
A kép Nikon D5100 géppel, 10 mm Sigma objektívvel, f 2.8-as rekesszel, ISO 5000-es érzékenységgel és 8 illetve 10 másodperces záridőkkel készült felvételek kompozitja, 28, a látómezőbe esett Geminida meteorral.

Hozzászólás

hozzászólás