NGC 300: A déli testvér

910

A Sculptor csillagképben látható galaxisszomszédunk, az M33 déli megfelelője, az NGC 300. Hasonlítsuk össze a két spirálgalaxist!

Fényes Lóránd, Piliscsév

Ezekben a ködös napokban sajnos nem sikerült összehozni a rég tervezett M33 fotózást. Ezt ellensúlyozva elővettem a Szobrász csillagképben található ikerpárjának, az NGC 300 katalógusszámú spirálgalaxisnak a nyáron készült nyers képeit. A felvétel a rendkívül jó adottságokkal rendelkező namíbiai Khomas-felföld kristálytiszta ege alatt készült, 2013 júniusában. A 12 éjszakán át húzódó asztro-expedíciónk utolsó napján éjfélkor már a végkimerülés küszöbén Sánta Gábor javaslatára a korábbi tervekkel ellentétben nem objektíves fotózást választottam, hanem fennhagytam az előző napokban már precízen beállított 200/800-as Newton-tubust az EQ6 mechanikán. Gábor a megelőző napokban folyamatosan nyaggatott, hogy az NGC 300-at semmiképp ne hagyjam ki. Én inkább a látványosabb, nagy kiterjedésű ködösségeket fotóztam, de ezen az utolsó éjszakán az ágyba dőlés előtt egy pontos beállítást követően ezzel az objektummal búcsúztam Namíbiától.

2013w52-nagy

Utólag visszanézve nagyon jó döntés volt hallgatni a rutinos amatőrtársra. A Földünktől megközelítőleg 6 millió fényévre található NGC 300 a Sculptor-csoport legfényesebb spirálgalaxisa, ami a fotón is hálás témát eredményezett: a szerkezete az összegzett képen nagyon finoman rajzolódik ki az űr sötétje előtt. A feldolgozás közben egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy az M33-asunkhoz valóban igen hasonló karakterisztikájú égi objektumról beszélünk. Ugyan látszó kiterjedése nem akkora, mint az északi nővéréé, ám a kiemelkedően jó égnek köszönhetően nagyon sok részlete látható. A részletek gazdag megjelenítésében nagy segítségemre volt a gyakorlatilag tökéletes (10-es) seeing is. Külön mélyűr-élményt nyújt a környezetében megbúvó több tucat PGC galaxis. A fényképezőgép a már jól bevált, átalakított Canon EOS600D volt: 35 db 4 perces expozíció készült, ISO 1600 érzékenységen.

A Sculptor-galaxiscsoportról a Meteor 2013. decemberi számában olvashatunk cikket.

Hozzászólás

hozzászólás