Űrállomás a Nap előtt

1011

A napkorong előtt átszáguldó Nemzetközi Űrállomást ezúttal Budapestről örökítették meg magyar amatőrcsillagászok.

Molnár Péter, Budapest

Immár 13 esztendeje, 1998-ban bocsátották fel a Nemzetközi Űrállomás első moduljait. A lépésenként  bővülő űrállomás földi léptékekhez képest rendkívüli sebességgel, majd 28000 km/órás tempóval száguld, így a fedélzeten dolgozó, folyamatosan cserélődő legénység körülbelül 90 percenként megkerüli szülőbolygónkat. A rövid keringési periódus miatt előfordulhat, hogy egy-egy távcsöves észlelés során egy éjszaka akár többször is megfigyelhetjük az Űrállomás átvonulását az égbolton egy ragyogóan fényes, méltóságteljes tempóban nyugatról keletre tartó fénypont formájában (az éjszaka megfigyelhető átvonulások pontos időpontjáról egyébként a http://www.heavens-above.com/ oldalon tájékozódhatunk).

Kis előkészülettel, szerencsével akár le is fotózhatjuk ezt az emberkéz alkotta, viszonylag nagy méretű eszközt. Közelsége és nagy mérete miatt látszó mérete is tekintélyes, körülbelül a Jupiter bolygó méretével egyezik meg, így akár a nagyobb szerkezeti egységek is felismerhetők lehetnek. Miután sok éven át csak mások által készített hasonló felvételeket csodálhattam, Borovszky Péter barátom váratlan emailje nyomán az elképzeléseket tettek követték: a levélben elküldött előrejelzési adatok alapján Budapest központi részén, a Mexikói úti felüljáró közelében levő benzinkút parkolójában találkoztunk, majd állítottuk fel műszereinket. A gyors (és természetesen közelítő) pólusraállás közben aggódva tekintettük fel a vonuló gomolyfelhőzetével az észlelést megakadályozni látszó égboltra. Az élesség beállítása után sokszor több percre eltűnt a képernyőkről a napkorong, de hatalmas szerencsénkre éppen az esemény előtt kb. 1 perccel érkező felhőlyuk lehetővé tette a felvételek rögzítését.

2011w20-kozepes

A bemutatott felvétel 2011. május 10-én, 12:44-kor készült egy William Optics 72/432 refraktorral, Scopium Herschel-prizmával és DMK41au02.as kamerával, 1/8000s expozíciós idő mellett. Az átvonulást körülbelül 8x-os lassításban figyelhetjük meg a felvételen, hiszen a valóságban alig ½ másodperc alatt átszáguld az Űrállomás a Nap fél fokos korongja előtt. Az előrejelzést megfelelő programokkal elkészítő Borovszky Péter hasonló, ámde a Napon más részleteket felfedő, H-alfa tartományban készült felvétele is látványosan mutatja az űreszköz útját.

Egy, a Nap megfigyelésére alkalmas távcső és fényképezőgép birtokában, az előrejelzéseket elkészítve bárki vállalkozhat hasonló esemény megörökítésére. A villanásnyi jelenség megfigyelésekor érdemes belegondolni, hova fejlődött napjainkra a technika: hétköznapi, megszokott dologgá vált, hogy emberek dolgoznak a felszín felett 350 km-nyire, az űr határánál – tovább tágítva ismereteinket saját bolygónkról és a Világegyetemről.

 

Hozzászólás

hozzászólás