A Hoba-meteorit

3871

A világ legnagyobb, egy darabban talált meteoritja a híres HOBA IVB típusú vasmeteorit. Lássunk néhány grammot a 60 tonnás óriásból!

Kereszty Zsolt, Győrújbarát

A meteoritot 1920-ban találta Jacobus Hermanus Brits a Namíbiai (akkor még Dél-Afrika), Grootfontein városától 20 km-re fekvő Hoba West nevű farmján. Innen a meteorit ismert másik neve: Hoba West, afrikansul Hoba Wes. Brits éppen ökreivel szántott, amikor az eke, fémes hangot adva elakadt. Hamarosan feltárták, hogy mi lehet a föld alatt, és megtalálták a hatalmas méretű meteoritot. Elsőként Brits írta le, hogy mit talált. Ma a dokumentum a Grootfonteini Múzeumban található. Első hivatalos említése a G.T. Prior-féle Catalogue of Meteorite (British Múzem, 1923, 73. oldal) katalógusban volt, ami a helyszínt egy expedíción meglátogató Prof. Charles Palache-val történt szóbeli kommunikáción alapult. Az első publikált fotót a német Friedrich Wilhelm Kegel, a namíbiai Tsuneb bánya bányászati igazgatója készítette.

A meteoritot soha nem ásták ki teljesen, így tömegére csak becslés adható, különböző források szerint 55 és 61 tonna körül lehet. Tönnesen első becslése az eredeti tömegre 88 tonna volt. Jelenlegi mérete: 2,95 x 2,84 méter, átlagos vastagsága 0,75-1,22 m közötti, alakja leginkább egy megtermett téglatesthez hasonlít. Az eredeti tömege – unikális jellege miatt -, jócskán megfogyatkozott. Népszerűségének, hatalmas mivoltának hamar híre ment és emiatt a vandalizmus sem nem kímélte, így az idők folyamán rengeteg anyagot vágtak, fűrészeltek le belőle a gyűjtők, szuvenírvadászok, spekulánsok. Egyes becslések szerint eredeti tömegének 10%-a veszett el. Ezért 1955-ben az akkori tulajdonos Mrs. O. Scheel kérésére a Namíbiai Kormány a Nemzeti Örökség részévé nyilvánította a HOBA-t. 1985-ben a Rössing Uranium Ltd. pénzalapot hozott létre a védelmére. 1987-ben az akkori Hoba West farm tulajdonosa, Mr. J. Engelbrecht, kutatási és állami oktatási céllal a kormánynak adományozta a meteoritot. Mára komoly védelem alatt áll, Namíbia egyik népszerű és turisták ezrei által is kedvelt látványossága, ami köré egy lelátószerű amfiteátrumot építettek.

A Hoba minden meteoritgyűjtő álma! A világ leghíresebb gyűjteményei és gazdag magángyűjtők tudják csak megfizetni, a meteorit piacon 5-10 évente felbukkanó darabokat. Gyakran már piacra sem kerülnek darabjai, mert a magángyűjtők szinte azonnal lecsapnak rá. A belső plesszites polírozott, esetleg maratott meteoritszeletek ára grammonként 500-700 USD-t is eléri. A fémtartalmú shale (oxidált kéreg) minták valamivel olcsóbbak. A Nemzetközi Meteoritgyűjtők Egyesülete (IMCA, USA) nyilvántartja a tagjai birtokában álló unikális darabokat. Magyarországon hivatalos intézményben, múzeumban nem található belőle példány (ami a Természettudományi Múzeum régi gyűjteményében volt, az az 1956-os tűzben megsemmisült). Magángyűjtőről nincs tudomásom. Szívesen veszem magángyűjtő jelentkezését ez ügyben.

20140323-het-kepe
A hét csillagászati képén az egyedüli ismert hazai példány látható. Egy rendkívül fémgazdag és különleges oxidációs sávokkal rendelkező 65,5 gr-os két oldalon vágott és polírozott szelet. 2014 január 20-én a Meteorite Picture Of the Day (MPOD) képe lett ez a példány. Felületén jól láthatók a fémes csillogású csomócskák illetve az oxidáció lamellás szerkezete. A shale a következő anyagokat tartalmazza: Fe2O2 58,14 %, FeO 13,25%, NiO 16,13%, CoO 0,39%, H2O 11,83%, illetve nyomokban CaO.

Végezetül minden, meteoritok iránt érdeklődőnek javaslom, hogy kövesse a www.csillagvaros.hu portálon a Meteorok menüpont alatti tartalmas leírásokat, az IMCA WEB-lapját (www.imca.cc). Szívesen állok rendelkezésre e-mailben is.

  • A Polaris Csillagvizsgálóban március 25-én 19 órakor kezdődik Kereszty Zsolt előadása a meteoritgyűjtés aktuális kérdéseiről.

Hozzászólás

hozzászólás