A Kis Kutya télen

1065

Beköszöntött a tél az ország legújabb közösségi csillagvizsgálójában, a becsehelyi Canis Minor Obszervatóriumban.

Gazdag Attila, Becsehely

Dolgozik Nagykanizsán egy csapat, mely igazán imponáló eredményeket mondhat magáénak. A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület az ország egyetlen civil szerveződése, mely két csillagvizsgálót is üzemeltet. Az 1981-ben alapított Canis Maior csillagdát 2007-ben hozták helyre, és azóta is rendszeres bemutatókat tartanak itt. (A csillagda a Nagy Kutya nevet kapta a latin Canis Maior és a magyar Nagykanizsa hangzásának hasonlósága miatt.)

A Canis Maior „fiókcsillagdáját”, a Canis Minort (Kis Kutya) szeptember 25-én avatták. Az egyesületnek valójában ez a fő obszervatóriuma, hiszen nem csak ideális helyszínen épült (sötét égbolt, tökéletes körpanoráma), de maga a létesítmény sokkal nagyobb, akárcsak a benne elhelyezett távcső. Míg a kanizsai csillagvizsgálóban egy kicsi, 15 cm-es tükrös távcső a főműszer, addig Becsehelyen egy komoly, 40 cm-es Schmidt-Cassegrain kapott helyet!

A hat évi munkával létrehozott csillagvizsgálóban komoly észlelőmunka folyik, ráadásul az egyesület tagjai most is tele vannak ötlettel. Példa erre a fillérekből megvalósított teljeségbolt-kamera, melynek leírását a Meteor 2010/12. számában fogjuk közölni.

2010w46-nagy

Ezzel a kamerával készült a hét csillagászati képe november 27-én, a 2010/11-es tél első igazi havazása után. A felvételen a csillagda műszertere látható, benne az impozáns távcsővel, és persze maga a felvétel készítője is felfedezhető.

Szöveg: Mizser Attila

Hozzászólás

hozzászólás