A Szív-köd a Cassiopeiában

4177

A jól ismert, hét képeként már korábban is szereplő IC 1805 ködösség ezen a héten új arcát mutatja meg nekünk az idehaza még ritkán fotózott HST színpaletta segítségével.

A köd otthonul szolgáló Cassiopeia a jellegzetes W alakja miatt jól ismert égi alakzat, még a csillagászatot közelebbről nem ismerők előtt is. Az északi félgömb egyik legnépszerűbb cirkumpoláris csillagképe számos gyönyörű mélyég-objektumot rejt, ám ezek közül is kiemelkedik a rendkívül jellegzetes alakú, szív formájú ködösség. Az IC 1805 megközelítőleg 7500 fényévre található a Napunktól, a Perseus-karban helyezkedik el. A Szív közepét a laza szerkezetű Melotte 15 halmaz uralja. A szív csúcsában található igen fényes csomó, külön katalógusszámot visel: NGC 896-ként ismerjük, fényessége miatt jóval korábban felfedezték, mint a teljes alakzatot. A nagy átfogásnak és a kiváló felbontásnak köszönhetően egy érdekes, az objektumtól független szereplő is felfedezhető a képen. Az érdekes ovális formát mutató, apró WeBo 1 planetáris köd jól kivehető a szív alakzat felett.

hetkepe-fenyes-lorand-IC1805-szivkod

Az objektumot jó szögből komponálva (az ember agyát becsapja a két „pitvar” eltérő mérete) kifejezetten térbeli, háromdimenziós hatást kapunk. Ehhez sokban hozzájárul az itthoni asztrofotósok között még ritkábban használt HST színpaletta elképesztő kontrasztja. Ennek a megoldásnak a legfontosabb alkotóelemei a keskenysávú fotografikus szűrők. A H-alfa, OIII és SII szűrőkkel külön-külön örökíthető meg a hidrogén, az oxigén és a kén ionizációs sugárzása. A szűrők egy monokróm CCD kamera előtt helyezkednek el, így a három szűrővel három külön mono sorozat készül. Az így létrejött három összegzett kép végül színes képpé állítható össze. Az SII sorozat a vörös, a H-alfa a zöld, majd az OIII sorozat a kék csatornára kerül. A kép részleteiért pedig a H-alfa csatorna felel önmagában.
Ha az olvasónak ismerősnek tűnik a színvilág, ne lepődjön meg. A NASA által az űrbe küldött, rendkívül népszerű Hubble Space Telescope szakemberei nagyon nagy százalékban ezzel a megoldással készítik el és publikálják a képeiket. Maga a megoldás is innen kapta a nevét: HST színpalettás feldolgozás.

A fényképet Fényes Lóránd készítette Budapest közelében, Piliscséven. A keskenysávú fényképezésnek köszönhetően a fényszennyezés hatása nem volt érzékelhető már a nyers kockákon sem. A több mint 12 óra felvétel 23 x 20 perc H-alfa, 7 x 20 perc OIII és 7 x 20 perc SII sorozatokból adódott össze.

A felszerelésről: a QHY IC8300-as kamera egy kiváló minőségű Espirit 100/550 távcsövön helyezkedett el. Hogy a teljes objektum megörökíthető legyen, a fókuszt egy Riccardi Reducer csökkentette közel 400 mm-re. A kép elkészítéséhez a teljes október hónapra szükség volt.

A kép HD felbontásban megtekinthető a www.pleiades.hu oldalon.

 

Hozzászólás

hozzászólás