A Thewrewk kisbolygó

1897

A Budapesti Planetárium első igazgatója, csillagász, kronológus csillagászattörténész, a magyar amatőrcsillagász mozgalom tisztelt és szeretett alakja volt a 100 évvel ezelőtt született Ponori Thewrewk Aurél.

Sárneczky Krisztián, Piszkéstetői Obszervatórium

Ponori Thewrewk Aurél (1921-2014) a magyarországi csillagászat, azon belül is a csillagászati ismeretterjesztés meghatározó alakja volt. Csillagász, tudománytörténész, kronológus, megannyi könyv szerzője, napórák tervezője. A Budapesti Planetárium első igazgatója volt, emellett vezette az Uránia Csillagvizsgálót is, és ő volt az újjáalakult Magyar Csillagászati Egyesület elnöke 1989-2000 között. Hosszú élete során számtalan barátot szerzett a csillagászat számára előadásaival, de szakkörvezetőként is, hiszen jó ideig ő vezette az Uránia szakkörét. Sok ismert szakember nála ismerkedett meg a csillagászat alapjaival, és talán az ő szakköri foglalkozásai voltak azok, amelyek végképp természettudományos pályára vezették őket.

thewrewk-kisbolygo

A (45300) Thewrewk kisbolygó felfedező felvételei 2000. január 1-jén és 2-án készültek a Piszkéstetői Obszervatórium 60 cm-es Schmidt-távcsövével. Az akkor 18,7 magnitúdós égitestről korábbi évekből is előkerültek archív megfigyelések, majd a következő két szembenállás idején is sikerült megfigyelni, 2002 augusztusában megkapta sorszámát. A 10-12 km átmérőjű aszteroida 5,45 év alatt kerüli meg a napot a körhöz közeli, 10,2 fokos hajlású pályáján. A Sárneczky Krisztián és Kiss László által felfedezett égitest 2005 januárjában kapta a Thewrewk nevet.

Hozzászólás

hozzászólás