Napfogyatkozás!

1724

Hazánkból hat éve látszott utoljára részleges napfogyatkozás. Azt a debreceni Agóra Lunt távcsövével észleltük, és mutattuk be az érdeklődőknek. Az idei napfogyatkozás előtt fokozódott az izgalom. Lesz-e folt, az időjárás kegyes lesz-e a jelenség idejére?

Zajácz György, Debrecen

A korábbi itthoni tapasztatok alapján a jó öreg (1987-ban vásárolt) 63/840 Telementorral kívántam fotózni a fogyatkozást. Még a múlt évben a Hold fotózása bizonyította, ez még egy jó Zeiss-optika. Maga a távcső sok mindent megélt: észleltem vele változók százait, fogyatkozásokat, bolygókat, Messier-objektumokat.. Távcsöves bemutatásokon sok fiatal ismerkedett a Telementoron keresztül az égitestekkel. A tubus elé Baader-fóliából készítettem szűrőt. A fogyatkozás előtti napon készített kép ígéretesnek tűnt, a Napon látszott két foltcsoport és egy fáklyamező. A lakásom erkélye nyugatra néz, korlátoz a láthatóságban. A jelenség kevéssel a Nap delelése előtt kezdődött, 65 fok magasan. Ilyen magasságban élességet állítani zenitprizma nélkül nem egyszerű. Távoli antennákat céloztam meg (500 méteren ez azt jelentette, a végtelen fókusz 1,4 mm-rel beljebb került).

A június 10-i részleges napfogyatkozás Debrecenből, Zajácz György felvételén. A mellékelt kép a Telementor fókuszában Canon 1000D géppel 2021.06.10 13:14:25-kor (NyISz) ISO100, 1/640 s expozícióval készült. Látható az AR2829 és az AR2832 foltcsoport, valamint a holdperem egyenetlensége.

Csütörtök délben a távcsövet az erkélyen fel- és beállítva, fényképezőgépet felszerelve, fókuszálva vártam a fogyatkozás kezdetét. A felhők jöttek, mentek, miközben a Hold is haladt a Nap előtt. Végre egy felhőlyukon keresztül a Nap is látszott. Tervemnek megfelelően hosszabb, rövidebb időkkel exponáltam, amikor lehetett, így egyenletes sorozatot nem tudtam készíteni. Sajnos akadt 10 percnél hosszabb borult idő is.

Hozzászólás

hozzászólás