Napfordulótól napéjegyenlőségig

941

A Nap évszakokat átölelő égi útjáról drámai fotók készíthetők egyszerű lyukkamerákkal.

Bánfaly Zoltán, Márokföld

A képek lyukkamerával készített „szolargráfok”, melyek a téli napforduló és a tavaszi napéjegyenlőség között készültek. A lyukkamerákat Finnországból kértem és kaptam Tarja Tryggtől, a „Global Project Of Solargraphy” vezetőjétől.

A felhasznált lyukkamerák nagyon egyszerűek, fekete filmes doboz, fekete-fehér fotópapír, meg némi alufólia és ragasztószalag kell hozzájuk. Nem írom le, hogyan kell készíteni, itt részletesen megtalálható.

2010w18-nagy

A fotópapír érzékenysége 4 ASA körül van, reciprocitás-hibája is biztosan jelentős, a fényerő f/200 körül van, ezért az előtér nem exponálódik túl még fél év alatt sem. A kamera látómezeje kb. 170°, de a széleken erősen vignettál. A kép készítése egyszerű, csak ki kell rakni valahová a kamerát, ahol stabilan rögzíthető, és nem tűnik el. Sajnos minden igyekezet ellenére előfordulhat, hogy beázik, ami az adott területen végzetes hatással van az emulzióra.

A képek készítésénél arra érdemes figyelni, hogy napforduló ne legyen közben, mert a „visszafelé” induló Nap felülvílágíthatja a korábbi sávokat. A kamerák begyűjtése után a fekete-fehér fotópapíron fakó, színes(!) negatív kép lesz látható. Nem muszáj, de be lehet fújni fixálóval, ami módosíthatja a színeket. Mivel a fotópapír fixáló nélkül még mindig fényérzékeny, gyorsan be kell szkennelni, majd a kapott képet átkonvertálni negatívból. A szkennelésnél oda kell figyelni, hogy olyan felbontást használjunk aminél a szkenner csak egyszer megy végig a felületen, mert a többszöri beolvasás erős fénye tönkre fogja tenni a képet.

Hozzászólás

hozzászólás