Rózsa a Tejúton

5275

A nyári égbolt egyik ékessége az M20, vagyis a Trifid-köd, a Sagittarius (Nyilas) csillagkép csillagszőnyegén nyíló égi rózsa.

Jelinek Gábor, Gárdony

A képen a Trifid-köd látható, melyet a déli égbolt rózsájaként is emlegetnek. Nevét az égitestet három részre szabdaló sötét porfelhők jellegzetes látványáról kapta. Charles Messier fedezte fel 1764-ben, híres katalógusába pedig a 20-as szám alatt jegyezte fel. A porból és hidrogénből álló gázfelhő születő csillagok bölcsője. A „rózsa” tövét az M21 katalógusszámú nyílt csillaghalmaz alkotja.

A Trifid-köd különlegessége, hogy egyszerre emissziós és reflexiós köd. A pirosan ragyogó részek saját fényt bocsátanak ki, mert a bennük található fiatal csillagok erős ibolyántúli sugárzásukkal ionizálják a hidrogént, míg a ködösség egyes részei visszaverik az előterükben lévő csillagok kék fényét.

A Trifid-köd (M20) Jelinek Gábor felvételén. 200/800 Skywatcher Quattro Newton-asztrográf, Skywatcher f/4 kómakorrektor, Canon EOS 450D (átalakított), M-gen, 53mm-es vezetőtávcső, SkyWatcher HEQ5 PRO GoTo mechanika, expozíciós idő: ~ 11 óra ISO 800 érzékenység mellett.

A Trifid-köd hazánkból a nyári hónapokban látható legjobban a Nyilas csillagképben,  horizonton való alacsony fekvése miatt azonban nemigen fotózott téma Magyarországról.

Hozzászólás

hozzászólás