Űrháromszög

2089

A fényképen a Perseus csillagképben található nagyszerű alakzat látható. Az NGC 1333 és a két VdB objektum szép háromszöget zár be, a képet pedig a rendkívül halvány, de a hosszú expozíció eredményeként előtűnő csillagközi por hálózza be.

Fényes Lóránd, Piliscsév

A fénykép főszereplője az impozáns NGC 1333 jelű reflexiós-köd a Perseus OB2 ködkomplexumban. Aktív csillagkeletkezési régió, a kéklő ragyogás a központi csillaga porról visszavert fénye. Ám a hosszabb, IR felvételeken érzékelhető, hogy a csillagközi por önmaga is sugároz. A környezetében található rendkívül sűrű gáz és por számos emissziós és reflexiós objektumot tartalmaz, ezek átragyognak a sötét felhőn, egészen sajátos hangulatot kölcsönözve a régiónak. A közelben levő Barnard 1 és Barnard 2 sötét ködök szintén erősen meghatározzák a kép hangulatát. Az NGC 1333 durván 1000 fényévre található a Földünktől. Bölcsője több száz újonnan formálódó csillagnak, amelyek kora kevesebb, mint egymillió év. A protocsillagok közül több is erős aktivitást mutat, ami erős csillagközi szélben érhető tetten. 36 Herbig-Haro objektumot azonosítottak eddig a régióban.

A háromszög másik két ágán a VdB 12 és a VdB 13 találhatóak. Ez utóbbi hasonlóan kéken ragyogó reflexiós köd (a HIP 15984 csillag biztosítja a színét), mint amit az NGC 1333-nál láthattunk. Alatta a Barnard 203 sötét köd hömpölyög, felső ívén érzékelhető a nagyon halvány, barnás RNO 14 reflexiós-köd is. A két kékes reflexiós köd mellett talán kevésbé látványos VdB 12 diffúz ködöt a 7,3 magnitúdójú HD 21110 adja.

fenyes-hetkep-urharomszog

A fénykép – csakúgy mint az eggyel előtte megörökített Északi Trifid-köd – nem tervezett fotó. Decemberben sokkal több távcsőidő volt, mint eredetileg gondoltam az elmúlt évek tapasztalatai alapján, így végül hirtelen kellett témát találnom. Mivel a Perseusban dolgoztam amúgy is, az NGC 1333 hamar a látókörömbe került. Korábban már csodáltam ezt az objektumot, nagyon tetszett a sűrű porfelhőn áttörő ragyogás. Ám úgy ítéltem meg, ez Piliscsévről, Budapest közeléből túl nehéz téma. A jelenleg használt távcsővel azonban nekivágtam.

Az időjárás egyébként valóban kegyes volt. Az óév utolsó három napjában hidegfront söpörte ki a Kárpát-medencéből a hetek óta itt ragadt hidegpárnát. Országszerte nagy széllel, de kivételesen szerencsém volt: a Pilis teljesen lefogta az orkánt. Míg máshol az országban a kollégák többen panaszkodtak a távcsöveket is megrángató széllökésekre, addig Piliscséven nem éreztem belőle tulajdonképpen semmit. Ellenben rendkívül hideg volt, -10 fok körül alakult az éjszakai hőmérséklet. Bár ebben a nagy hidegben akár -40 fok alá is hűthettem volna a kamerát, a meglevő dark adatbázis miatt a CCD -30 fokon gyűjtötte a fotonokat.

A témát először az egyébként nagyon kedvelt IDAS szűrővel kezdtem fényképezni, ám meglehetősen sok expozíció után úgy tűnt, a porködök miatt nem biztos, hogy ez volt a legjobb döntés. Ezért végül ezeket a kockákat csak a fényesebb területeken használtam fel, egyébként pedig teljesen újrakezdtem a munkát – immáron szűrő nélkül. A rendkívül nagy fényerő miatt a 3 perces expozíciók sem bizonyultak kevésnek, ám a porködök kiemeléséhez egy teljesen új, a feldolgozás közben felismert technikát használtam. Enélkül nem mutatkozna ennyi ezekből a rendkívül halvány régiókból.

A kép színhelyes, RGB tónusú, a valóságot tükrözi.

A fénykép a Bay Zoltán Tehetséggondozó Alapítvány Csillagászati és Környezetvédelmi Oktatóközpontjának támogatásával készült el. Köszönet a távcső, a tartozék műszerek rendelkezésre bocsátásáért!

Hozzászólás

hozzászólás