Üstökösvendég

3049

Japán idő szerint 2018. december 19-én hajnalban Maszajuki Ivamoto üstökösvadász egy lassan mozgó diffúz égitestet vett észre a Hydra csillagkép részletéről készített fényképein. Ivamoto felszerelése egy 10 cm-es f/4-es Pentax apokromátra csatlakoztatott Canon EOS 6D, amely elég volt arra, hogy a 12 magnitúdós és éppen a Föld felé közeledő kométát megörökítse.

Majzik Lionel, Tápióbicske

A japán amatőrnek nem ez volt az első sikere, hiszen 2013-ban már felfedezte élete első üstökösét: C/2013 E2 (Iwamoto). 2018 novemberében társfelfedezője volt a C/2018 V1 (Machholz-Fujikawa-Iwamoto) üstökösnek is.

Ezeket az üstökösöket egyértelműen felülmúlja a C/2018 Y1 (Iwamoto) felfedezése, hiszen a jelenlegi előrejelzések szerint 2019 legfényesebb üstököseként tekinthetünk rá. Nagy öröm, hogy az automata üstököskereső programok árnyékában még mindig van értelme amatőr módon is figyelni az égboltot és ilyen világraszóló felfedezéseket is lehet tenni.

Az üstökös 2019. február 12-13-án éjszaka került földközelbe (legkisebb távolsága: 45,45 millió km), napközelségét pedig igen nagy távolságban (193 millió km) február 7-én érte el. Az égi vándor 1371 éves periódussal kering, vagyis 3390-ben tűnik fel újra a Naprendszer belső részén. Keringési pályájának Naptól való legtávolabbi pontja iszonyatosan messze: 245 CsE-re van.

Az üstökös megjelenése olyan, mintha a 2018-as 46P/Wirtanen kistestvérét látnánk, de mégis egy kissé más. Hasonló a kóma szerkezete és külleme is. Méretét tekintve a Wirtanenhez hasonlóan nagy kiterjedésű. A zöld színt a kétatomos szénmolekuláknak köszönhetjük.

Aktivitása a fényképezés előtti éjszakákon fokozódott és a fényessége is kissé felülmúlta a várakozásokat. Az üstökös csóvája minden nap más módon jelent meg. A rögzítés előtti éjjel február 12-én jellemzően két nagyobb csóvát lehetett megfigyelni kb. 90 fokos PA térközzel. Február 13-án ezekből inkább csak az egyik csóva maradt meg, viszont az mellett közvetlenül egy vékonyabbat is sikerült megörökítenem. Az üstökös csóváját egy fecskemadár villás farkához tudnám hasonlítani. A csóvákat vizuálisan nem tudtam észlelni a távcsőben és fotografikusan is csak nehezen volt előcsalogatható.

Hozzászólás

hozzászólás