Áprilisban elrepült mellettünk a Merkúr-szonda és “lehallgatta” a Föld hangjait

16226

Különleges hangfelvételeken a Föld környezete és mágneses tere, melyeket most mi is meghallgathatunk. Az európai/japán együttműködésű BepiColombo két különböző műszerével 5 felvételt is készített, miközben elhaladt a Föld mellett. A 2020. április 10-i elhaladás volt az első az összesen 9 tervezett gravitációs manővere közül, melyekkel a Naphoz egyre közelebb haladva tart a legkisebb, és legkevésbé felfedezett bolygónk, a Merkúr felé. A BepiColombo útjáról ebben a cikkünkben olvashatnak részletesebben.

A Föld felé közeledve

Közeledik a Földhöz a BepiColombo űrszonda (ESA/BepiColombo/ISA/ASI-INAF)

A BepiColombo Italian Spring Accelerometer (ISA) berendezésének méréseiből készített hangfájl, miközben az űrszonda 2020 áprilisában a Föld felé tartott. Az adatokat 256 393 km és 129 488 km közti Földtől mért távolságban rögzítette. Az 1 perces hangfájl 8 órányi mérési adatból lett összetömörítve, hogy emberi fül számára is hallható frekvenciájú legyen.

Karnyújtásnyira a Föld

A BepiColombo Föld-manőverének hangjai (ESA/BepiColombo/ISA/ASI-INAF)

A hangfájl alapját adó méréseket szintén a BepiColombo ISA műszere szolgáltatta, miközben az űrszonda 27 844 km távolságról 13 107 km-re közelítette meg a Földünk felszínét. A megközelítés legszorosabb pontján 12 689 km-re haladt el tőlünk, pályáját pedig a bolygónk gravitációs vonzását felhasználva módosította. Az adatsor eredeti frekvencián nem hallható az emberi fül számára, így az olasz Italy’s National Institute for Astrophysics (INAF) asztrofizikai intézet úgy módosította azt, hogy mi is meghallgathassuk. A mért adatokat úgy tömörítették össze, hogy 1 órányi anyag körülbelül 1 percnyi hanganyagnak felel meg.

A Föld árnyékában

A BepiColombo földárnyékba érése közben készített mérései, hallhatóvá tömörítve (ESA/BepiColombo/ISA/ASI-INAF)

Ebben a hangfájlban az ISA 34 perces mérését hallhatjuk tömörítve, mikor a BepiColombo átrepült a Föld árnyékán, ahonnan nem láthatott rá a Napra. Az árnyékba lépéskor már elhagyta a Földhöz számított legközelebbi pontját, a felvétel kezdetén 13 460 km-re repült mellettünk. Az árnyékba lépésekor 16 496 km távolságra, kilépéskor pedig 24 861 km-re haladt el tőlünk. Mire a felvétel végéhez érünk, a BepiColombo már 31 785 km-re távolodott el tőlünk.

A Föld mágneses terének hangja

A Föld mágneses terének hangja a BepiColombo űrszonda felvételén (ESA/BepiColombo/MPO-MAG/IGEP-IWF-IC-ISAS)

Ez a hangfájl a BepiColombo MPO-MAG berendezésének adataiból készült, miközben az űrszonda áthaladt a Föld magnetoszféráján és a körülötte található régiókon. A felvételen hallható, ahogyan átlép a legkülső határon, az ún. lökéshullámfronton (bow-shock), ahol a Föld mágneses tere kölcsönhat a napszél töltött részecskéivel. Ezután áthalad a mágneses burok-határon, amelynek turbulens régióját még mindig jelentősen befolyásolják a kozmikus plazma részecskéi. Következő mérföldkő a magnetopauza átlépése, mely határon belül beérünk a magnetoszférába, ahol a Föld mágneses tere dominál. A 26 másodperces hanganyag 8 órányi mérési adatból készült.

A Föld mágneses terének hangjai – lendkerékkel

A Föld mágneses terének hangjai a BepiColombo lendkerekeinek zajával együtt. (ESA/BepiColombo/MPO-MAG/IGEP-IWF-IC-ISAS)

Az utolsó hangfájl ugyanabból a mérési adatsorból készült, mint az előző. A különbség a kettő között, hogy itt nem szűrték ki a BepiColombo lendkerekeinek zaját, melyekkel az űrszonda megfelelő irányban tartja magát. A felvételen tisztán hallhatóak, leginkább azután, hogy a szonda áthalad a turbulens régión és belép a magnetopauzán belülre.

Forrás: ESA

Hozzászólás

hozzászólás