Csillagászati verseny Pécs „ékkövénél”, a Zsolnay Kulturális Negyedben

2950

Beszámoló a 2018/19 tanévi Országos Középiskolai Csillagászati Verseny döntőjéről

2018 szeptemberében a magyar ajkú középiskolás diákság számára meghirdetett országos csillagászati versenyre minden korábbinál nagyobb számban jelentkeztek érdeklődők. Erdélyből ebben a tanévben már 3 iskola is nevezett versenyzőket, és első alkalommal érkezett nevezés a Felvidékről is. A három bevezető forduló összesített pontszámai alapján a 27 legjobb eredményt elért versenyző kapott meghívást a nyilvános döntőre. A döntőbe be nem jutott versenyzők harmadik fordulóban szerzett pontjait és összesített végső helyezésüket is kiküldtük, így minden, a versenybe benevezett résztvevő megismerhette idei eredményét. A közülük még jövőre is középiskolában tanulókat és tanáraikat ősszel újra várjuk a következő tanévi versenyre.

A döntőbe meghívást kapott diákok számára idén a Zsolnay Kulturális Negyed biztosított tökéletes helyszínt. A látnivalókban gazdag Negyed E78-as épületének földszinti előcsarnokában 2019. március 2-án (szombaton) 10:30-kor nyitotta meg a helyi szakma képviseletében Dr. Gyenizse Péter (PTE) és prof. emer. Dr. Szabados László (MTA CSFK), a zsűri elnöke az idei verseny döntőjének rendezvényét, majd a szervezőbizottság koordinátora, Dr. Hegedüs Tibor (SZTE Bajai Obszervatórium) ismertette a verseny menetét és szabályait.

11:00-kor kezdetét vette a versengés az „elméleti” feladatmegoldási fordulóval.

Az elméleti és adatfeldolgozási fordulóra kialakított elrendezés az E78-as épület „Panoráma” termében

A 27 meghívottból végül ténylegesen megjelent 25 diák számára az E78-as épület emeleti „Panoráma” termében sikerült kialakítani nemzetközi diákolimpiai színvonalú feltételeket: a kétszemélyes, hosszúkás asztalok közepén e célra készített ideiglenes takarófal biztosította a szeparált környezetet. 2 órát kaptak 5 különböző nehézségű elméleti feladat megoldására. Mobil eszközöktől mentesen, csak az érettségiken is megengedett típusú zsebszámológépekkel és a zsűri által szerkesztett, központilag kiadott konstans-táblázattal dolgozhattak.

Alig fogyasztotta el jól megérdemelt ebédjét a rendezvény résztvevői köre – a diákoknak máris folytatódott a tudáspróba, a zsűri pedig megkezdhette az elméleti feladatok pontozását.

Az adatfeldolgozási forduló egyik turnusa az E78-as épület „Panoráma” termében
A zsűri pontozás közben, egy másik teremben

A második, ún. adatfeldolgozási forduló olyan feladatok megoldását jelenti a versenyzők számára, amelyek a csillagászati kutatások gyakorlati területéhez tartoznak, de természetesen elméleti alapokat is igényelnek. Ez hagyományszerűen pl. képfeldolgozási feladatokat, ill. mérési adatok további feldolgozását, valamilyen fizikai információk kinyerését jelentik a megfigyelési anyagokból. Idén két ilyen feladatot kaptak a diákok: két ellipszoidális galaxis intenzitásprofilját kellett megvizsgálniuk, valamint Nap-képeken található foltok pozíciókimérései alapján a Nap tengelyforgási sebességének becslését elvégezni. A feladatok megoldásához szükséges laptopokat a Könyves Kálmán Gimnázium és a Szegedi Tudományegyetem GINOP-2.3.2-15-2017-00033 sz. projektje biztosította, amihez mindkét intézmény vezetőit és a lebonyolításban közreműködő kollégáit köszönet illeti.

Mindeközben mindenki kíváncsian leste az eget: vajon lesz-e távcsöves forduló? Sajnos az égiek nem kedveztek idén (sem) a szabad szemes és távcsöves, szabad égbolt alatti feladatoknak. Így az idén kiírt ilyen jellegű feladatokat későbbi versenyekre tettük félre. A felhős idő esetére készült egy műszer- és észleléstechnikai totó, égboltismereti rajzos (vaktérképes) feladatsor – amelyet stílszerűen a planetáriumban írtak meg.

Esti készülődés a „felhős idő” gyakorlati teszt megírására
A második napi reggeli planetáriumi forduló kezdő pillanatai

Másnap viszonylag korán, már 3/4 9-kor gyülekeztek a versenyzők a Zsolnay Negyed Planetáriumánál, és megkezdődhetett az 1 órás, de igen intenzív „planetáriumi” forduló, amelyen szférikus csillagászati, tájékozódási és égboltismereti tudásukról adtak számot a diákok.

Miközben a zsűri az utolsó két forduló pontozásával küzdött, a diákok és a velük érkezett szülők és tanárok két vetítéses előadáson vettek részt. Először Dr. Gyenizse Péter mutatott be csodálatos, piros-kék szemüveggel nézhető 3D-s képeket a Marsról, majd Dr. Sánta Imre beszélt a lézerek széles körű alkalmazásairól, a magfúziótól a „kvantumtitkosított” információátvitelig. Ezek után végre felszállhatott a füst: elkészült a zsűri az összesített végeredménnyel. Sok év alatt kicsiszolódott módszer szerint a diákok végig csak egy általuk választott kódnéven szerepeltek, a kódokhoz tartozó valódi nevek egy borítékban lezárásra kerültek a legelején – és csak a végeredmény kialakulása után bontottuk fel. A másik fontos értékelési tény, hogy a különböző fordulók az alábbi súllyal vettek részt a végső értékelés kialakításában (ez nagyjából a nemzetközi IOAA diákolimpiától átvett szisztéma): elmélet 50%, adatfeldolgozás 20%, észlelés 15%, planetárium 15%.

A záró eredményhirdetést Dr. Szalai Tamás, a zsűri tagja vezette le. Az eredmények ismertetése előtt szó eshetett a négy forduló tapasztalatairól, amit egy-egy, a feladatok elkészítésében és az értékelésében közreműködő kolléga foglalt össze. Végül ismertetésre került a kialakult sorrend. Tárgyjutalmakat és oklevelet szokás szerint az első 4-5 helyezett kap, így idén az első helyezett Tófalusi Ádám (Debrecen) 130/900-as Newton távcsövet, EQ2 mechanikán, a második helyezett Császár Kornél (Zalaegerszeg) 70/500-as refraktort, AZ3-as mechanikán, a harmadik helyezett Varga Vázsony (Budapest) 76/300-as asztali Dobson-távcsövet, végül a 4. Benkóczy Levente (Székesfehérvár) 2 könyvet, az 5. helyezett Bacsó Zétény (Budapest) pedig 1 könyvet kapott – a távcsöveket a Budapesti Távcső Centrum ajánlotta fel, a könyveket pedig az AstroTech KFT. Valamennyi résztvevő, beleértve a döntőbe jutott diákok kísérő tanárait is, emléklapot és az MCSE valamint az AstroTech közös ajándékcsomagját vehette át a záróünnepségen. A legfontosabb hírt Kalup Csilla hirdette ki: a zsűri döntésére a magyar diákolimpiai keretbe beválogatott 15 legjobb teljesítményt elért diák olimpiai felkészítésének tervezetét, időrendjét, legfontosabb tudnivalóit. A zsűri elnöke, Dr. Szabados László záró gondolataival és a verseny lebonyolítását koordináló Dr. Hegedüs Tibor állófogadásra invitáló szavaival zárult az esemény. Mindketten köszönetet mondtak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit KFT. munkatársainak és a rendezvény lebonyolításában segédkező minden kollégának (akik szintén emléklapot vehettek át).

Az eredményhirdetés percei: Tófalusi Ádám mutatja arany oklevelét
A záró állófogadás és búcsúzkodó-összegző beszélgetések

Minden jelenlévő megegyezett abban, hogy ismét egy remek, hangulatos országos döntő zajlott le, egy csodaszép helyen. A diákok sportszerűen küzdöttek, tudásuk legjavát adták – amit az országos versenyek történetében először elért 100%-os teljesítmény is mutat az elméleti feladatok megoldásában. Érmes reményekkel kezdik meg legjobbjaink az idén hazánkban (2019. augusztus 2–10. között) megrendezendő diákolimpiára történő felkészülést.

A rendezvényt legnagyobb részben az EMET NTP-TMV-18-0117 sz. pályázati támogatása, valamint a már fentebb említett cégek mellett a Magyar Csillagászat Nonprofit KFT., az MTA CSFK KTM Csillagászati Intézet és az EMET NTP-NTMV-18B-0003 sz. pályázat támogatta.

A végeredmény

A teljes mezőny részletes pontozása PDF-ben letölthető, és a döntő feladatai is megtekinthetőek itt.

Az idei döntő lebonyolításában részt vettek:

  • A szakmai zsűri
    • Elnök: Prof. Emer. Dr. Szabados László, az MTA doktora (MTA CSFK KTM Csillagászati Intézet)
    • Tagok:
      • Dr. Borkovits Tamás, az MTA doktora (SzTE Bajai Obszervatórium)
      • Dr. Kovács József, PhD (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium)
      • Nyerges Gyula (Budapesti Planetárium)
      • Dr. Szalai Tamás, PhD (Szegedi Tudományegyetem)
  • A döntő szakmai levezetői, segítői
    • Koordinátor: Dr. Hegedüs Tibor, PhD (SZTE Bajai Obszervatórium igazgatója)
    • Segítők:
      • Braun Krisztina (SZTE Bajai Obszervatórium)
      • Dálya Gergely és Kalup Csilla (ELTE)
      • Mizser Attila (az MCSE főtitkára)
      • Rózsahegyi Márton (MTA CSFK KTM Csillagászati Intézete)
      • Szöllősi Attila (MCSE)
      • Udvardi Imre (Könyves Kálmán Gimnázium, Budapest)
      • Világos Blanka (MCSE)
  • Helyi rendezők
    • Dr. Gyenizse Péter (PTE)
    • Szebényi Anita (ZSÖK),

Az illusztráló fotók készítői: Hegedüs Tibor, Rózsahegyi Márton és Szöllősi Attila.

Hozzászólás

hozzászólás