Hab, meteorok, izomtónus és még a levitátort is begyújtották – augusztusi űrkísérletek az ISS fedélzetén

2586

Míg Európa java része többé-kevésbé szabadságra ment augusztusban, a Nemzetközi Űrállomáson szakadatlanul folyt a munka, különféle izgalmas kutatási témákban.

Meteorvadászat

Az ESA Kanári-szigeteken található meteorkamerájának felvétele az egyik perseida meteorról augusztus 12-én éjszaka. (ESA/Meteor Research Group/ CILBO)

A légkör és az űr kölcsönhatásait figyelő szerkezet (ASIM, Atmosphere-Space Interactions Monitor) az Űrállomás külsején található, és a felhők felett lezajló, nagyenergiás folyamatokra vadászik. Augusztus 10-én az egyik ilyen tranziens eseményeket figyelő mérőeszközért felelős csapat a szokásosnál 10-szer gyakoribb mintavételezést állított be a Perseidák meteorrajra várva. Ez az ASIM fő kutatási céljain túl egy extra mérés volt, az eredmények pedig bizonyára izgalmasak lesznek.

Lebegő tudomány

Elektromágneses levitátorral vizsgálják a fémötvözetek olvadását a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. (DLR)

Augusztus 3-án aktiválták az Űrállomáson levő, ESA kutatási egység European Drawer Rack nevet viselő modulját, hogy előkészüljenek az elektromágneses levitátor működtetésére. Ez a miniatűr kazán fémötvözeteket olvaszt meg, melyek utána meg is szilárdulnak a levegőben lebegve; ennek köszönhetően a kutatók anélkül tudják megfigyelni a teljes folyamatot, hogy bármilyen öntőforma befolyásolná az eredményeket. A cél, hogy jobb, könnyebb és erősebb fémötvözeteket készíthessünk majd a Földön a fémgyártás optimalizálásával. Több, mint 40 olvasztási ciklust végeztek augusztusban, főleg titán-cirkónium-nikkel ötvözeteken. A kísérlet során Anatolij Ivanisin, a Roszkozmosz űrhajósa kezelte a szelepeket és helyezte be a mintákat.

Egy kis habozás nem árt

A buborékok fejlődését akár 100 órán át is meg tudják figyelni a Nemzetközi Űrállomáson. (NASA)

Chris Cassidy, a NASA űrhajósa augusztusban a Foam-Coarsening nevet viselő kísérletben a habok viselkedését vizsgálta. A Földön viszonylag hamar eltűnnek a buborékok, hiszen a gravitáció vonzza őket, a habszerkezetet szétzilálva. Az űrben azonban a habok stabilabbak, így több idő áll rendelkezésre a buborékok kialakulásának és viselkedésének tanulmányozására.

A képen látható patronokban vízből és szappanból álló keverékkel kísérleteztek, melyekben egy dugattyú gyors mozgatásával hoznak létre buborékokat. Ezután a mintákat akár 100 órán keresztül megfigyelik, ami során egyre kevesebb, de egyre nagyobb buborék alakul ki. Ez a folyamat az idő előrehaladtával folyamatosan lassul, így a mérésnek akkor vetnek véget, mikor mindegyik cellában már csak 5 buborék maradt. Az eredményeket lézerekkel, illetve nagy felbontású kamerákkal elemzik.

Az izmok karbantartása

Az izomtónus mérésével azt kutatják, hogyan reagálnak az izmok a huzamosabb ideig tartó súlytalanságra. (Cadmos)

Anatolíj Ivanisin segített Chris Cassidy-nek megmérni az izomtónusát a Myotones kísérletben augusztus 20-án. Ez volt a harmadik vizsgálat a négyből, melynek során azt követik figyelemmel, hogyan reagálnak az űrhajósok izmai a súlytalanságra. A mérések nem invazívak, egy körülbelül okostelefon méretű, hordozható eszközzel, a MyotonPRO-val történnek. Az űrutazás támogatásán túl ez a típusú kutatás a Földön élő emberek életét is megkönnyítheti. Sok asztali munkát végző, vagy rakodó dolgozó panaszkodik könyök és hátfájásra, míg az idősek, azok, akik huzamosabb időre ágyba kényszerülnek és a mozgásszegény életmódot folytatók merevségtől, az izomfunkciók romlásától szenvednek.

Általános működés

Kriptográfiai kísérlet a Nemzetközi Űrállomáson, melynek CryptIC modulja az űrkutatás során használt kommunikációs csatornák titkosítását vizsgálja. (ESA)

Mindeközben a rendszeres kísérletek fennakadás nélkül folytak tovább a háttérben. A Matiss dobozok port és baktériumokat gyűjtöttek, a jövő űrhajóinak új borításainak tesztelése céljából; hibernált szőlőtőkék utaznak a hűtött kamrákban, hogy felmérjék, hogyan viselik a növények a súlytalanságot; a Dosis-3D sugárzásmérők továbbra is figyelik a kozmikus sugárzás mennyiségét, valamint azt, hogy ebből mennyi jut be a Nemzetközi Űrállomás falain belülre; a kereskedelmi ICE Cubes kísérlet is egész augusztusban vizsgálta három kockáját a kiberbiztonságot vizsgálva; valamint egy szintetikus növényeket vizsgáló biológiai kísérlet is zajlik az International Space University kutatóinak jóvoltából.

Forrás: ESA

Hozzászólás

hozzászólás