Az ISON-ról jelentjük

1109

Tíz nap múlva célba ér az ISON-üstökös, és végre kiderül, hogy milyen látványra készülhetünk a decemberi éjszakákon.

Pontosan tíz nap van hátra az üstökös napközelségéig, ráadásul e sorok megjelenés előtt fél órával lépte át a 0,5 CsE-s naptávolságot, vagyis már csak 75 millió km-re van csillagunktól. Sebessége jelenleg 59 km/s. A napokban hatalmas kitörésen esett át, amely megsokszorozta fényességét és a magból kiáramló anyag mennyiségét is.

20131118-ison-jager

Michael Jäger november 17-ei fotóján 7 fok után fut le az üstökös ioncsóvája a képről, valós hossza így meghaladja a 16 millió km-t.

Most még a Virgo csillagképben, a Spicától keletre látható, de naponta 3,3 fokot tesz meg egünkön, így pénteken átlép a Libra csillagképbe. Láthatósága emiatt gyorsan romlik, naponta két fokkal alacsonyabban látszik a hajnali, keleti horizont felett, bár ebből mi nem sokat láthatunk, hiszen a novemberi időjárás hozza a formáját. Vizuálisan nem is lenne nagy látvány, mivel a holdfény eltörli a halvány részleteket, de digitális fényképezőgépekkel biztosan szép felvételeket lehetne készíteni.

20131118-ison-buczynski

Denis Buczynski november 17-ei felvételét Nick James dolgozta fel úgy, hogy láthatóvá váljanak a kómában mutatkozó szerkezetek. A szökőkútszerűen kiáramló anyagsugarak mellett egy a magból kiáramló nagyon fényes jet is feltűnik, amely a mag nappali féltekéjén, a Nap irányába dobja ki az anyagot.

Az üstökös jövője még mindig nyitott kérdés, ám az mindenképpen pozitív, hogy minden korábban megfigyelt széthulló üstökösnél közelebb jutott a Naphoz. A külhoni észlelések szerint fényesedése a kitörés után ismét megállt, két napja 5 magnitúdó körüli becslések érkeznek, de a holdfény nehezíti pontos becslések készítését. Az alábbi felvételen például sokkal fényesebbnek tűnik az üstökös 5 magnitúdónál, de pontos mérés hiányában inkább azt feltételezzük, hogy a képfeldolgozás során igyekeztek kihangsúlyozni az üstököst, ezért tűnik fényesnek a Spica mellett járó vándor.

20131118-ison-knyaz

Vladimir Knyaz november 18-án Moszkva belvárosából is észlelni tudta a Spica mellett elhaladó üstököst, pedig a város fényszennyezése borzongással tölt el minden érző lelkű csillagászt.

Hozzászólás

hozzászólás