Csodaszép üstökösök a déli féltekéről

1342

Néhány napja harangoztuk be a hazánkból nagyjából március 10-e után szabad szemmel is megfigyelhető C/2011 L4 (PANSTARRS)-üstököst. Akkor még kicsit óvatosan fogalmaztunk várható fényességével kapcsolatban, ám az elmúlt napokban sokat fényesedett az immáron a Naphoz igen közel kerülő üstökös. A déli féltekén élők beszámolói szerint az égitest a nagyon alacsony, néhány fokos horizont feletti magasság ellenére is könnyen látszik szabad szemmel az esti égen, a Göncölszekér halványabb csillagaival összevethető fényességű (2,5 magnitúdós) feje mellett a csóvájának egy része is nagyon fényes, sárga színű fényoszlopként látható. Távcsövekkel szemlélve csóvája több fok hosszú. Mivel március 10-éig még közeledni fog a Naphoz, további fényesedés várható, így amikor megérkezik az északi égre, igazi látványosság válhat belőle.

A C/2012 F6 (Lemmon)-üstökös kissé váratlanul fényesedett ki, bár ez az égitest is közelebb került csillagunkhoz, mint bolygónk. Napközelségére március 24-én kerül sor, így ez is tovább fényesedhet, pedig már most is látható szabad szemmel a déli féltekéről. Sajnos ez az égitest csak májustól lesz megfigyelhető hazánkból, amikorra várhatóan már sokat veszít fényéből. Így marad az ausztrál és dél-amerikai fotókban való gyönyörködés, melyekből a legszebbeket szedtük össze az alábbi válogatásban.

Február 17-én még egyetlen képen lehetett rögzíteni a két szabad szemes vándort. Alex Cherney (Ausztrália) csodás fotóján a bal szélen látható a seprű alakú PANSTARRS-üstökös, míg jobbra felül a kékes Lemmon-üstökös, amint éppen elhalad a Kis Magellán-felhő és a 47 Tucanae nevű gömbhalmaz mellett.

 Szintén február 17-én készült Michael Mattiazzo (Ausztrália) felvétele, amely a fényesedő és egyre erősebb porcsóvát mutató PANSTARRS-üstökösről készült néhány felhősáv között.

Cristian Mateu (Uruguay) hangulatos képe február 24-én mutatja a csóvás égi vándort.

 A jelentősen kifényesedett kométa Rob Kaufman (Ausztrália) március 1-jei felvételén. Az üstökösnek immáron három csóvája is van, ami csak a leglátványosabb kométák sajátja. A legfényesebb a középen húzódó, sárgás színű porcsóva. Tőle jobbra a halvány, de hosszú gáz- vagy más néven ioncsóva, míg balra, szinte vízszintesen egy másik, vélhetően a legnagyobb porszemcsékből felépülő porcsóva látható. A kép azt is érzékelteti, hogy az üstökös mennyire közel van a horizonthoz.

 Michael Mattiazzo szintén március 1-jén készült, az előbbinél kicsit jobb felbontású fotója.

 

 Még egy felvétel Mattiazzotól, amely azonban a Lemmon-üstököst mutatja március 1-jén este. A porban szegény, gázokban viszont gazdag üstökös egészen más képet mutat, mint testvére, csóvája azonban sokkal hosszabb. Ezen a képen 10 fokig (a telehold látszó méretének hússzorosa) követhető a hullámzó, tekeredő fantasztikus uszály.

 

Az üstökös nagyjából március 10-étől lesz látható Magyarországról. Várjuk Olvasóink fényképeit, leírásait, benyomásait az mcse@mcse.hu e-mail címen!

Hozzászólás

hozzászólás