ISON: T-5 nap

1366

Már csak öt napra vagyunk az üstökös napközelségétől, de szerencsés amatőrtársaink még mindig csodás felvételeket készítenek a horizonton lebegő üstökösről.

Az éjféli órákban az üstökös átlépi a 0,3 CsE-s határt (45 millió km), az elmúlt tíz évben csak három újonnan felfedezett üstökös került ennél közelebb a Naphoz (C/2004 F4, C/2006 P1 és C/2011 W3), ami jól mutatja az ISON különlegességét. Látszó naptávolsága 20 foknál is kevesebb, és tegnap óta már a Libra csillagképben jár. Már jól látható a STEREO A jelű napkutató szonda felvételein is, de a képek még feldolgozás alatt állnak, reméljük holnapi jelentkezésünk alkalmával már közölhetünk szép, az űrből készült fotókat az üstökösről. Ma azonban még két csodálatos földi fotót mutatunk, az egyiket Japánból, a másikat Ausztriából.

20131123-ison-fiju

Első képünkhöz nem kell kommentár, a fotót Kagaja készítette ma hajnalban egy 85 mm-es objektívvel, 3 másodperc expozíciós idővel. A csóva 3 fok hosszan követhető. (spaceweather.com)

20131123-ison-jager

Az osztrák Michael Jäger ismét egy remek felvétellel rukkolt elő, amely az Alpok egyik csúcsa felett 22-én hajnalban felkelő üstököst mutatja. A több részre bomló, hullámzó ioncsóva mesés látványt nyújt.

Hozzászólás

hozzászólás