Szétesőben az ígéretes ATLAS-üstökös!

10040

Az ígéretes, május végén szabad szemmel is megfigyelhetőnek előrejelzett ATLAS-üstökös magja a szétesés, kisebb darabokra való szétszakadás fázisában van, ami a fényességének vártnál hamarabb bekövetkező csökkenését okozhatja.

Az ATLAS-üstökössel kapcsolatos előzetes és fontos ismertetést Sárneczky Krisztián tollából itt olvashatjuk.

Az Oort-felhőből a Nap közelébe érkező, a pályájuk alapján dinamikailag új, „friss” üstökösök magja gyakran szétesik, kisebb darabokra és porra hullanak szét. A megfigyelések szerint ez történik most a C/2019 Y4 (ATLAS) üstökössel is, bár ez nem közvetlenül az Oort-felhőből érkezett. Április első napjaitól kezdve az üstökösről készített felvételeken a belső kóma először megnyúltnak látszott, illetve az üstökös fényessége megnövekedett az előrejelzett és várt időbeli menetéhez képest. Az alábbi felvételen az üstökös belső kómája néhány napon belül rendkívül elnyúlttá vált. A rendellenes kinézet gáz, por és jeges-poros törmelék, magtöredékek jelenlétére utal a mag körüli tartományban, vagyis az üstökösmag szétesési folyamata kezdetének tanúi vagyunk.

A C/2019 Y4 (ATLAS) üstökösről a kínai Nigbo Xinjiang (Szincsiang) által 0,6 méteres távcsövével 2020. április 2,9 és április 5,8 UT-kor készített és számítógéppel színezett felvételein a kóma fényességszintjei jól elkülönülnek. A későbbi felvételen (jobb oldalon) a belső kóma rendellenesen megnyúltnak látszik (Sky and Telescope online)

A kínai megfigyelésektől független észlelések, képfelvételek is készültek, amelyek szintén az üstökösmag szétdarabolódására utalnak. A brit amatőrcsillagász, Nick Haigh által készített alábbi felvételen három magtöredék különíthető el.

Az üstökös kómája jól láthatóan már igen elnyúlttá vált Nick Haigh (Southampton, UK) asztrofotóján, amelyet 692 db 10 másodperces, a 12 hüvelykes SkyWatcher 300p távcsövére szerelt ASI1600MM CCD kamerával rögzített felvétel összekombinálásával állított elő. A felvételen nyilak jelzik a három azonosított magtöredéket (Sky and Telescope online)

A Nick Haigh által április 8/9-én készített felvételen az ATLAS-üstökös belső kómájának további fényességeloszlás-változása, illetve alakjának további megnyúlása is megfigyelhető.

Az ATLAS-üstökösről Nick Haigh (Southampton, UK) által április 8/9-én készített felvételen a belső kóma elnyúlt alakja és fényességeloszlása megfigyelhető változást mutat az április 6-án készített felvételhez képest (l. előző kép) (Sky and Telescope online)

A tengerszint felett közel 1300 méter magasságban lévő Mirasteilas Obszervatóriumban (Falera, Grisons kanton, Svájc) Jose De Queiroz és Michael Deyerler által a 90 cm-es távcsővel április 11-én készített felvételen még jobban látszik, hogy az ATLAS-üstökös magja három darabra esett szét, és ezek együttesen egy elnyúlt alakú belső kómát hoztak létre.

Az ATLAS-üstökösről április 11-én 19:43:28 UT-kor Jose De Queiroz és Michael Deyelrer által a 90 cm-es távcsővel készített 20 db 120 másodperces felvételből összeállított képen az elnyúlt kómában több magtöredék látszik (Mirasteilas Obszervatórium, MPC kód B67, Falera, Grisons kanton, Svájc)

Az ATLAS-üstökös április 14-ig megfigyelt fénygörbéje időben növekvő fényességet mutatott, sőt március közepétől többletfényességet is a várthoz képest. Persze a különböző észlelők által becsült és mért fényességek nagy szórást mutatnak, de a többletfényesség jól látszik, ami fényességkitörésre vagy a mag szétesésének kezdetére is utalhat.

Az üstökös fényességének időbeli alakulása 2020. január 20-tól április 13-ig a Crni Vrh csillagvizsgáló (Szlovénia) összeállítása alapján (Crni Vrh obszervatórium, MPC kód 106)

Tehát a C/2019 Y4 (ATLAS) magja az erodálódás, szétaprózódás és valószínűsíthetően a szétesés folyamatában van. Igyekezni kell hát, hogy amíg fényes és kisebb távcsövekkel is észlelhető, minél több megfigyelést készítsünk róla, és kövessük a szétesését. Az alábbi csillagtérkép az üstökös látszó égi útját mutatja 2020. március 31. és április 24. között.

A C/2019 Y4 (ATLAS) látszó égi útja (Sky and Telescope online)

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt támogatta.

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás