Meteorithullás Kubában

3713

2019. február 1-jén 18:18 UT-kor egy látványos fehér füstnyomot hagyó tűzgömb tűnt fel Kuba nyugati részének kora délutáni verőfényes égboltján. A jelenséget a 200 km-re lévő Floridából is látták, és az American Meteor Society-hez (AMS) beérkező jelentések szerint a felrobbanó test 2-4 másodpercig látható bolidájának csúcsfényessége elérhette a Nap fényét, ami meteorithullásoknál viszonylag ritka. A nagy fényesség összefüggésben van a zuhanást túlélő és felszínt érő meteoritok mennyiségével: minél fényesebb a tűzgömb, annál nagyobb a lehullott tömeg.

Az ijedt kubai szemtanúk szerencsére – a modern kor eszközeivel élve – telefonjaik kameráival rögzítették az eseményt, a felvételeken jól látszik a hulló test meteorja, a robbanás, majd kissé később jól hallható az ilyen jelenséget kísérő nagy hangrobbanás, illetve egy kisebb is. Sokan nem tudták mire vélni a szokatlan égi tűzijátékot, egyesek repülőszerencsétlenségre gondoltak, míg mások felismerték, hogy meteorithullásról van szó.

Az USA Nemzeti Időjárási Szolgálatának (NWS) a floridai Key Westben működő időjárási radarja, amely „belát” Kuba fölé is, 18:18 UT-kor a sziget nyugati része felett rögzítette a lehulló testek radarvisszhangját, ami szakmai szempontból nagyon erős tudományos adat, ugyanis segítheti a meteor naprendszerbeli pályájának meghatározását. Ennek segítségével kiszámítható, hogy az eredeti test (meteoroid vagy aszteroida) honnan érkezett.

A fentiekkel párhuzamosan a nyugat-kubai Viñales nevű völgyből meteoritbecsapódásokról terjedtek hírek a helyi közösségi médiában. A völgyben termelik egyébként a világ talán legjobb minőségű fekete dohányát, turisztikailag is jelentős területről van szó. A közreadott képek szerint az egyik lehulló darab átszakította egy ház verandájának műanyag tetejét, majd a burkolaton kisebb sérülést okozva landolt. A fekete olvadási kéreggel borított és a tetőtől részben narancssárgára színeződött meteoritot az elképedt tulajdonos később büszkén mutogatta a helyszínre érkező újságíróknak. Egy kisebb darab pattogva, a meleg aszfalton nyomot hagyva állt meg a megfigyelők mellett. Más példányok – amelyeket egy kertből szedtek össze – a robbanás miatt teljesen széttörtek, így feltárult világosszürke szilikátos belsejük, fémesen csillogó vas-nikkel csomóik és fekete olvadék ereik. Ez utóbbi jel arra utal, hogy a test korábban egy másikkal ütközött a világűrben. Ennek során ugyanis az ütközés kinetikus energiája szinte „sokkolja” a kőzet anyagát, aminek hatására egyes zónái vékony fekete övekben szinte összepréselődnek, ami jól látható fekete érhálózatot alkot a törött szerkezetben.

A hullás hírére a helyi újságírók értek elsőként a helyszínre, így a Pinar del Rió-i Telepinar készítette az első riportokat, amelyeket aztán a világ hírügynökségei is átvettek, így pillanatok alatt tele lettek a hírrel a világ vezető hírportáljai. A meteorokkal foglalkozó szakemberek a videók és a képek alapján azonnal látták, hogy itt bizony egy komoly meteorithullásról van szó, mégpedig a leggyakoribb kőmeteorit, a szilikátos, fémes tartalmú ún. kondrit egy példánya csapódott be Kubában.

A kondritok adják az összes ismert szemtanús hullás mintegy 85%-át, belsejüket apró, pár mm-es ősi olivin- és piroxéntartalmú ásványi olvadékcseppek, ún. kondrumok, fémes FeNi cseppek és szulfidos ásványok uralják. Típusával kapcsolatban egyelőre csak a közölt képekre tudunk támaszkodni, a matt fekete olvadási kéreg és a törött felületek alapján valószínűsíthető, hogy a gyakori H5 vagy L6, esetleg LL, ún. normál kondrit hullott.

Estére megérkeztek a kubai Geofizikai és Csillagászati Intézet (CITMA) szakemberei, akik a fellelt példányokat megvizsgálva szintén megerősítették a fentieket, és közreműködésükkel megkezdődött a minták összegyűjtése a további laborvizsgálatokhoz. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján kb. 1-2 kg meteoritot találtak meg, de a tűzgömb nagy fényessége miatt valószínűleg további jelentős mennyiség feltalálása várható. A hullás hírére néhány merészebb meteoritvadász is a helyszínre érkezett, de a kubai kormány nem engedélyezi a megtalált példányok kivitelét az országból.

Az esemény azért is érdekes, mert Kubában még soha nem jegyeztek fel meteorithullást. Egyetlen meteoritjuk van csupán, az 1871-ben talált, de régebbi hullású 1,5 kg-os Cuba nevű vasmeteorit. A viñalesi esemény egyébiránt 2019 első meteorithullása.

Forrás: AMS, Telepinar, Periódico Guerrillero, Twitter, FaceBook

Hozzászólás

hozzászólás