ESO Téli Csillagászati tábor az olasz Alpokban: így látta egy magyar diák

Soós Benjamin beszámolója az ESO 2018. december 26. és 2019. január 2. között megrendezett ifjúsági táboráról.

3150

Az ESO (European Southern Observatory) nemzetközi szervezete 2018. december 26. és 2019. január 2. között, immár hatodik alkalommal rendezte meg Saint-Barthélemyben ifjúsági táborát. A helyszín tökéletes, hiszen az olasz Alpok szinte fényszennyezésmentes hegyei közül páratlan kilátás nyílik az éjszakai égbolt csodáira. Emellett a parányi falutól nem messze található az OAVda csillagvizsgáló (Astronomical Observatory of the Autonomous Region of Aosta Valley). Az obszervatóriumban található legnagyobb méretű távcső majdnem egy méter átmérőjű. A tábor során észleléseket is végeztünk vele, azonban a távcső teljesen automatikus, így a mi dolgunk csak az adatok elemzése volt. Emellett a csillagvizsgálóban hét olyan távcső van, amiket exobolygók tanulmányozására használtak az utóbbi időben, valamint másik hét, amelyek vizuális észlelésre alkalmasak.

A teljes tábor a csillagvizsgáló előtt, fantasztikus időt tölthettünk együtt az itáliai hegyekben.

A tábor elsősorban a szervezet tagországaiból vár jelentkezőket, de más országokból is szívesen fogad vendégeket, így Magyarországról is. A tábor nyelve természetesen az angol volt. Mivel a helyek száma korlátozott volt, a táborba jelentkezéshez pályamunkát kellett benyújtani. Egy néhány perces, angol nyelvű videót vártak, amelyben a jelentkezők a motivációjukról és a csillagászat iránt érzett vonzalmukról beszéltek. Szerencsére engem is kiválasztottak. Részvételemet az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete támogatta.

A tábor minden évben egy-egy téma köré épül. A mostani téma az exobolygók elbűvölő világa volt. A hét során minden nap két előadást hallgathattunk meg a távoli világokról. Az előadások a témát változatos irányokból közelítették meg. Például az egyik előadás a jelenlegi bolygókeletkezési modelljeinket ismertette, míg másik a felfedezésükhöz kapcsolódó történeteket, módszereket elemezte, és az ahhoz felhasznált eszközöket mutatta be. Megint egy másik az élet témájával foglalkozott a távoli bolygókon. Végül pedig az egyik utolsó foglalkozás során azt a feladatot kaptuk, hogy egy forró jupiter tulajdonságait határozzuk meg. A feladathoz az este lezajlott háromórás tranzit fénygörbéjét kaptuk meg. A görbe értékei elég nagy szórást mutattak, mivel az este nem volt szélmentes az idő, így más, tisztább időben készült fénygörbét használtunk a számításokhoz. A feladat az volt, hogy hat-hét fős csapatokban határozzuk meg a görbe és a központi csillag tömegéből kiindulva a bolygó különböző paramétereit. A kapott eredményeket utána összehasonlíthattuk a hivatalos adatokkal, amelyekkel egészen jó egyezést mutattak majdnem minden csapat esetében.

Meteorral, a magyar amatőrcsillagászati folyóirattal a világ körül.

Érdemes megemlíteni, hogy a tábor során egy fantasztikus nemzetközi csapat jött létre. A táborozók nagy része Európából érkezett a szervezet jellemzői miatt, de voltak, akik először utaztak Európába Észak- és Dél-Amerikából, Izraelből és Ausztráliából. Még hazafelé a milánói reptéren eldöntöttük, hogy a tavalyi csapat mintájára mi sem most látjuk utoljára egymást.

Soós Benjamin

Fazekas Mihály Gimnázium

 

Hozzászólás

hozzászólás