Ismét elfedi a Hold a Szaturnuszt

1464

(A Szaturnusz-fedésről készült felvételek ide kattintva tekinthetők meg!)

A Hold május 22-én este elfedi a Szaturnuszt bolygót. A Hold ekkor már dagadó alakot mutat, mivel egy nappal lesz első negyed előtt. A jelenség során, minthogy kísérőnk nyugatról kelet felé halad lassan az égen, a gyűrűs bolygó a holdsarló bal oldali, megvilágítatlan oldalánál fog eltűnni. A  belépésre 21:31 körül kerül sor.

A Szaturnusz fényessége +0,4 magnitúdó, ezért a fedés szabad szemmel is könnyen megfigyelhető lesz. A belépés alatt a Szaturnusz közel fél perc alatt eltűnik a Hold megvilágítatlan oldala mögött. Természetesen távcsőben igazán látványos a jelenség, hiszen jól láthatjuk, amint a Szaturnusz fokozatosan eltűnik a Hold sötét pereme mögött. 



A Szaturnusz átvonulása a Hold mögött (Nagy Zoltán A.)



A be- és kilépés részletes időpont-adatai (Nagy Zoltán A.)

Égi kísérőnk 22:37-ig, tehát majdnem egy órán keresztül takarja a Szaturnuszt. A bolygó a Hold megvilágított (azaz jobb) oldalán fog előbukkanni. Ez nehezebben vehető észre, mint a belépés, mivel most az eleve fényes holdperem mellett jelenik meg a Szaturnusz. Bár távcsőben szinte azonnal látható lesz a holdkorong mögül kikandikáló Szaturnusz-gyűrű, majd maga a bolygó is, szabad szemmel csak valamivel később vehetjük majd észre a bolygót, amikor már kissé eltávolodott a fényes holdperemtől.



A belépés során a szaturnuszholdak fedései is megfigyelhetők nagyobb távcsővel (Nagy Zoltán A.)

Bemutatók Budapesten

Budapestről május 22-én 20 órától szabadtéri előadásokkal és távcsöves bemutatóval várjuk az érdeklődőket a Polaris Csillagvizsgálóban (III. ker., Laborc u. 2/c, http://polaris.mcse.hu). A tervezett program:

20:30 Megnyitó (Kereszturi Ákos)
20:35 Az MCSE és a Polaris (Mizser Attila)
20:45 A Kulin György-emlékérem átadása
21:00 A Szaturnusz: a gyűrűs bolygó (Rieth Anna)
21:10 A Szaturnusz holdjai (Budai Edina)
21:20 Mit láthatunk a Szaturnusz-fedéskor? (Kereszturi Ákos)
21:31 Szaturnusz belépése a Hold mögé
21:40 A Cassini- és a Huygens-szonda (Spányi Péter)
22:37 Szaturnusz kilépése a Hold mögül
22:45 Vissza a Holdra! (Horvai Ferenc)

Az előadásokat interneten közvetíti a Polaris TV. Pontos koordináták és időadatok a saros139.csillagaszat.hu oldalon.

Bemutatók vidéken

Székesfehérvár: 21:00-tól várják az érdeklődőket a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban (A Szabadművelődés Háza, Székesfehérvár, Fürdő sor 3.)

Paks: 20:30-tól várják az érdeklődőket az MCSE Paksi Helyi Csoport tagjai az Ürgemezőn, a fapadoknál, ahol távcsöves bemutatót tartanak.

Győr: Az MCSE Győri Helyi Csoportja a Győri Egyetemi Csillagvizsgálóban tart távcsöves bemutatót 20:30-tól.

Dorog: A Dorogi Csillagász Klub tagjai szeretettel várnak minden érdeklődőt a régi
gázcsere-telep előtti parkolóba (a Csolnoki út és a temető között) 20 órától. 

Pécs: Az MCSE Pécsi Helyi Csoportja a PTE Pollack Mihály Műszaki Karának C-épületénél várja az érdeklődket (a Boszorkány utcai (nyugati) bejáratnál lehet bejönni, a portásnál kell érdeklődni), 21 órától.

Az eseményről készült felvételek 

A Szaturnusz-fedésről készült válogatás ide kattintva tekinthető meg!

Szerkesztőségünk szívesen fogadja a Szaturnusz-fedésről készült további felvételeket, amelyeket a hirek@csillagaszat.hu email címre lehet küldeni (kérjük, hogy a képeket a Meteor képbeküldési szabályainak megfelelően lássák el a legfontosabb alapadatokkal). 

 

A Világegyetem fantasztikus élményeket tartogat – éld át velünk együtt! Csatlakozz a Magyar Csillagászati Egyesülethez! 

 


A 2001. november 3-i Szaturnusz-fedés Kiss Gábor, Kubus Gyula és Bagyinszki Tamás felvételsorozatából összeállított animáción

Hozzászólás

hozzászólás