Egy ügyes trükk miatt lát mélyebbre a Solar Orbiter a Nap légkörében

4385

A kutatók új működési módban használták az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter napkutató szondájának EUI kameráját, hogy a Nap légkörének egy részét extrém ultraibolya tartományban vizsgálhassák. Ez mostanáig szinte lehetetlen volt. Az új működési módot az tette lehetővé, hogy a kamerát az utolsó pillanatban mintegy „meghekkelték”, és az alkalmazott módszer szinte biztosan hatással lesz az új napkutató műszerek működésére a jövőben.

A Solar Orbiter napszonda Extreme Ultraviolet Imager (EUI) ultraibolya kamerája a Nap légköréről készít nagy felbontású képeket. A kutatók ezt a légkört koronának nevezik. Az EUI kamera konstrukciója során a műszer elején található biztonsági fedélen utolsó pillanatban végrehajtott módosítás lehetővé tette, hogy a kamera az eredeti terveknél mélyebbre lásson a célterületben.

„Igazából meghekkeltük.” – mondja Frédéric Auchère (Institut d’Astrophysique Spatiale, Université Paris-Sud), az EUI csapat tagja. „Eszembe jutott, hogy megcsinálom, és megnézem, sikerül-e. Valójában egy nagyon egyszerű módosítás volt a műszeren.”

A módosítás lényege az volt, hogy egy kis, kiálló eszközt tettek a műszer fedelére, ami csak néhány grammot nyom. Amikor a fedél oldalra csúszva beengedi a fényt a kamerába, megáll félúton, és ez a kis eszköz kitakarja a fényes napkorongot. Ilyenkor az EUI érzékelheti a korona milliószor halványabb ultraibolya sugárzását.

A csapat úgy hívja ezt a fedélállást, hogy okkultációs működésmód, amit 2021 óta tesztelnek. A kutatók mostanra bizonyosodtak meg arról, hogy megbízhatóan működik, és egy szakcikkben be is számoltak az eredményekről.

Új módszer a Nap megfigyelésére. (ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team; F. Auchère et al (2023); Solar disc: NASA/STEREO)

A fenti videón egy ultraibolya felvételt látunk a napkoronáról, amely az EUI kamerával készült. A kitakart napkorong által üresen hagyott középső területre egy napkorongról készült ultraibolya felvételt helyeztek. A Nap korongját a NASA STEREO űrszondái fényképezték le. A STEREO küldetés majdnem ugyanabból az irányból és ugyanakkor figyeli meg a Napot, mint a Solar Orbiter, így a felszínformák korrelálnak a koronában látható jelenségekkel.

Korábban a napkoronát külön erre a célra szolgáló műszerekkel, koronagráfokkal fényképezték. A Solar Orbiter koronagráfját Metisnek hívják. Az új megközelítés előnye, hogy a kamera és a koronagráf egyetlen műszerben kaphat helyet.

„Megmutattuk, hogy a módszer nagyon jól működik, így fontolóra lehet venni egy új típusú műszert, amely képes mind a Nap, mind a körülötte lévő korona lefényképezésére.” – mondja Daniel Müller (ESA).

Az EUI kamera az új módszeren kívül is számos tudományos eredményt szolgáltat. Az okkultációs működésmód lehetővé teszi, hogy a kutatók mélyebbre lássanak a Nap légkörében. Abba a régióba tekint be, amely messze túl van az EUV kamerák látóterén, és amelyet a hagyományos koronagráfok általában kitakarnak. Az EUI most ezt az eddig kevésbé vizsgált régiót is könnyedén megfigyelheti.

„A fizikai folyamatok itt változékonyak, ahogy a mágneses struktúrák is, és még sosem nézhettük meg őket úgy igazán. Kell lennie ott egynéhány titoknak, amelyeket így megfejthetünk.” – mondja David Berghmans (Royal Observatory of Belgium).

Forrás: ESA

Hozzászólás

hozzászólás