Átvonult a Merkúr a Nap előtt

3297

Az év legérdekesebb, legritkább jelensége volt a május 9-i Merkúr-átvonulás. Csillagászati távcsövek százain figyelhették a bolygó vonulását a bemutatókon megjelent érdeklődők, illetve az észlelő amatőrcsillagászok.

Visszatekintve erre a hétfői napra, azt kell mondanunk, ezúttal szerencsések voltunk, annak ellenére, hogy az észlelőmunkát szinte mindenütt zavarta a felhőzet, helyenként az eső, de még ott is a beborulástól való félelem igazgatta a szervezőket, ahol egyébként zavartalan maradt a napsütés.

Számtalan helyszínen tartottak járdacsillagászati bemutatót, számos csillagvizsgáló rendkívüli nyitva tartással várta az érdeklődőket, így igazán van miről beszámolnunk!

Miskolc

A Görög Katolikus Általános Iskola: a sok felhő ellenére 200 érdeklődő megtekintette a jelenséget. 70/700 SkyWatcher napfóliával és Zeiss 50/540 Herschel-prizmával.

beresg-miskolc
Bemutató Miskolcon, a Görög Katolikus Általános Iskolában, Béres Gábor szervezésében.

Pécs

A Koch Valéria Iskolaközpont udvarán felállított Celestron AstroMaster 114 (114/1000) Newton teleszkóppal 11:00 UT-tól – a nagyobb létszám miatt, egyúttal praktikus okokat követve okulárprojekcióval vártuk a belépést. A látómezőben gyorsan átsuhanó felhőfoszlányok, nagyobb felhődarabok sem szegték kedvünket. Olykor hosszú percekre is eltűnt a távcső árnyéka, mely idő alatt felmérhettem a kis alsósok Naprendszer-beli ismereteit. Örömmel konstatáltam, hogy még a Merkúrt is jól helyezték el a planéták sorában, sőt egyikőjük még a Plútó viselt dolgairól is hallott (bolygó, nem bolygó…).

Az első és második kontaktust a vonuló felhőzet örökre elrejtette. A bolygót 11:19:23 UT-kor pillantottuk meg már jócskán a peremen belül. A későbbiekben a lehetőségekhez mérten folyamatosan mutattuk be a jelenséget az éppen áthaladó gimnazistáknak, elemi iskolásoknak. 13:03 UT-kor szemerkélő eső vetett véget az addig folyamatos bemutatásnak, melyet 24 perc múlva intenzív záporeső követett.

A jelenséget kb. 250 diák láthatta.

Halmi Gábor

Napfolt_rajz_Ksz_2016_05_09
Hogy jobban teljen az idő a Merkúr-átvonulás lassan múló időszaka alatt: lerajzoltam a Nap közepén lévő legnagyobb napfoltcsoportot. Műszer: 102/500 mm refraktor Sky-Watcher, 83-szoros nagyítás, Mylar
objektívszűrő. Idő: 2016. május 09. 14:55 -15:12 UT. A csoport sorszáma: 12542. (Keszthelyi Sándor)

Zselici Csillagpark

A Zselici Csillagvizsgáló melletti téren  is figyeltük a Merkúr-átvonulást (szinte végig derült volt) sőt este naplemente után még páran maradtak Jupiterezni és Holdazni.

Maczó András

Pécs, Zsolnay Negyed

Merkúr-átvonulás 2016. május 9-én a Zsolnayból Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyed közepén álló planetárium kupolája mellett észleltük és mutattuk be a Merkúr bolygó napkorong előtti átvonulását. Az esemény alatt hosszabb-rövidebb ideig megjelent és a bemutatást segítő helyi amatőrcsillagászok névsora: Dobék József, Gyenizse Péter, Horváth István, Kaszás Krisztina, Keszthelyi Sándor, Kóbor Diána, Lakatos Tamás, Nagyváradi László, Nyáry Márta, Patak Ákos, Póth Sándor, Szathmáry Elemér, Tóth Cecília, Tóth Judit, Vágó Györgyné Mária.

A 12:45 NYISZ-re felállított és biztonságos napszűrőkkel ellátott távcsövek a következők voltak: 102/820 mm-es Astrophysics Starfire APO refraktor 55-szörös nagyítással (Gyenizse Péter); 70/900 mm-es Sky-Watcher refraktor 45 és 90-szeres nagyításokkal (Horváth István); 102/500 mm-es Sky-Watcher refraktor 25, 50 és 83-as nagyításokkal
(Keszthelyi Sándor); 102/1000 mm-es Sky-Watcher refraktor 36 és 100-as nagyításokkal (Lakatos Tamás); 20-60×60 mm-es Bresser refraktor (Szathmáry Elemér) és egy Coronado PST protuberanciaműszer Celestron PowerSeeker 70EQ lencsés távcsővel összeépítve (kölcsönözve a Jósvafőn észlelő Ignátkó Imrétől).

Észlelőhelyünk földrajzi koordinátái: 46.078175, 18.247460 (46 fok 04′ 41,4″ N 18 fok 14′ 50,8 E). Erre a helyre az alábbi értékek voltak előre jelezve:
I. kontaktus: 13:12:01 NYISZ, napmagasság: 61°
II. kontaktus: 13:15:12 NYISZ, napmagasság: 61°
a jelenség közepe: 16:57 NYISZ, napmagasság: 31°
III. kontaktus: 20:39 NYISZ, napmagasság: -6°
IV. kontaktus: 20:42 NYISZ, napmagasság: -6°(utóbbi kettő már a 20:06-os napnyugta után).

merkuratvon2016_pecs_zsolnay
Keszthelyi Sándor és a gyerekek a pécsi bemutatón.

Reggel és délelőtt felhőtlen kék ég és erős napsütés volt. Ám, dél körül felhőzet jelent meg az égen. 13 óra körül az égbolt nagyobb része felhős volt, de a felhődarabok nyugatról keletre vonultak. A Nap korongja távcsövekben beállítható és a napfoltokon a kép kiélesíthető volt. Az egész jelenség észlelési szempontból legfontosabb része a
legelején következett: az I. kontaktus (a Merkúr első külső érintkezése a Nap keleti peremével) és rögtön utána a II. kontaktus (a Merkúr utolsó belső érintkezése a napkoronggal). A távcsövekben folyamatosan figyeltük a Nap keleti szélét 13:11-től, hogy a gyorsan mozgó és változó erősségű felhőzetben mikor vesszük észre a bolygót.
Az időmérő (Tóth Cecília) a DCF-77 órát nézte és a másodpercek számait
hangosan olvasta. Az I. kontaktusról alaposan lekéstünk, mert erős felhőzet takarta a Napot. Amikor valamelyest gyengébb rész jött, és megpillantottuk a Merkúrt, az már harmadával-felével rajta volt korongon. Időpontok: 13:13:15 (Gyenizse Péter) és 13:13:40 (Keszthelyi Sándor). A II. kontaktus valamivel jobban sikerült. A felhőzet már gyenge volt
és nem takart. Folyamatosan látszott, ahogy a Merkúr fekete sziluettje kikerekedik. Az utolsó belső érintkezés időpontjai: 13:14:59 (Gyenizse Péter) és 13:15:15 (Keszthelyi Sándor). Gyenizse Péter „fekete csepp” jelenséget látott távcsövével.

Megkezdődött a Merkúr vonulása a napkorongon, melyet a felhőzet vonulása tett változatosabbá. A felhőmozgás 13:30-kor megállt, de éppen egy felettünk lévő felhő állt meg az égen – véglegesen letakarva a Napot. Egy hatalmas kumulusz terpeszkedett felettünk, sötét alsó felét mutatva felénk aztán egyre nőtt és ezért a távcsövek nem
mutattak semmit sem a Napból, sem a Merkúrból. Várakozás közben annyi történt, hogy 14:05-től még esőcseppek is megjelentek itt-ott, majd 14:15-től egy fél óráig csendesen szemerkélt az eső. Nem volt a közelben hová menekülni, így a kinyitott esernyők alatt várakoztunk. A távcsövek objektívjeit védő fóliára, esővédőként műanyagszatyrokat húztunk. A téren található hulladékgyűjtőkből kiszedtünk szemeteszsákokat és azzal védtük a távcsövek végeit.

Az ég sok területen tiszta kék volt. Messzebb, szép kumuluszok fehérlő tornyai látszódtak. A mi felhőnk nem tágított felőlünk, szél nem volt, így nem ment odébb. Nyílván a nagy meleg okozta felszálló légáramlás miatt keletkeztek ezek a felhőtornyok. A napfény eltűnése miatt fázni kezdtünk. Már azt terveztük, hogy 16 órakor összecsomagolunk és
hazamegyünk.

15:48-kor viszont a felhőnk eloszlott, szinte felszívódott és újra kisütött a Nap. Levettük az esővédő műanyagokat és újra becéloztuk a Merkúrt. Éppen akkor népes közönség is érkezett: egy balatonboglári általános iskolás 40 fős csoport. Őket hamarosan követte egy 20 fős budapesti hölgykoszorú. Mindannyian a Zsolnay Negyed látnivalóit nézték és betértek egy előadásra a planetáriumba is. Itt a műég alatt kapták azt az információt, hogy a valódi égen milyen különleges jelenség látszik.

Most már az egész ég tiszta volt, többé nem zavart felhő. Így nézhettük a lassan-lassan poroszkáló, 12″-es látszó átmérőjű Merkúrt. Az kicsi volt, fekete és éles szélű és korongján ki-ki saját szeméhez élesíthette a távcső okulárját. A Nap közepén szétszórt napfoltok nem voltak annyira feketék, de változatos alakzataikkal szép látványt mutattak. A tartós napsütés miatt a távcsőben látszó kép néha mozogni, hullámozni kezdett, úgy tűnt, hogy a Merkúr imbolyog. Néhányunk fényképezéssel kísérletezett, az okostelefonnal exponáltak bele az okulárba.

A látogatók néhány fős csoportokban folyamatosan jöttek, legtöbbjük csak éppen erre sétáló, gyermekét a játszóterekre kísérő, a jelenségről mit sem sejtő ember volt. Nekik röviden tájékoztatást adtunk a belső Naprendszerről, a jelenség ritka voltáról és megmagyaráztuk a távcsövekben látható dolgokat. A méretarányok szemléltetésére Gyenizse Péter egy hatalmas sárga strandlabdát, és két hurkapálca végére erősített vörös és zöld golyócskát mutatott be, utóbbi a Merkúr és a Föld méretének felelt meg, melyeket a gyermekek a megfelelő távolságra vihettek. Persze közben bármilyen csillagászati kérdés vetődött fel, arra igyekeztünk válaszolni.

A jelenség alatt osztogattuk az MCSE tájékoztató kiadványát és régebbi Meteor lapszámokat. Egy emlékkönyvbe írhatta be nevét, aki a távcsövekbe nézve látta a Merkúrt. Ebben még ott sorakoztak a legutóbbi – 2003. május 7-iki – Merkúr-átvonulás pécsi nézőinek nevei. A jelenség megtekintésére kijött az M1 televízió riportere és operatőre. Felvételeket készítettek a távcsövezőkről. A Merkúr-átvonulásról Gyenizse Péter adott nekik tájékoztatást.

A vonulás lassú volt és az érdeklődők száma 18 óra után kisebb lett. A szűrőkkel nézett napkép is egyre gyengült, hiszen a Nap már alacsonyabb helyzetbe került. Még várakoztunk, beszélgettünk, eszegettünk, süttettük arcunkat a kellemes napsütésben.

19 órakor már nagyon az épületek és a hegyek felé húzódott le a Nap. Így 19:05-kor befejeztük a távcsöves bemutatót. A 6 óra 20 perces bemutató alatt összesen 170 ember nézhette meg Pécsett a Zsolnay Negyedben a Merkúr-átvonulást.

utolsó_pillanat_merkuratvon2016
Az utolsó pillanat az átvonulásból 19:46-kor, Gyenizse Péter felvételén. „A Merkúr-átvonulás utolsó percét már a házunk teraszáról észleltem (nem a
Zsolnay Negyedből). Ismét kibukkant a Nap egy felhőcsík alsó fele és a horizont
között. A mellékelt felvételen már a Mecsek (pontosabban a Jakab-hegy) fái láthatóak. Fölöttük még éppen kivehető a Merkúr kicsi, de nem teljesen elmosódott pontja. A felvétel készítése után pár másodperccel eltűnt a bolygó pontja a fák mögött. Gép: Panasonic-Lumix DMC-FZ72. 60X-os zoom, ISO100, f/5,9, 1/8 sec., Astrosolar fólia.”

Budapest, MTA CSFK KTM CSI

Az intézetben szokásos májusi és novemberi “nyílt napok” hagyományával félig-meddig szakítva idén csillagászati esemény bemutatásával kívántuk megnyitni az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet kapuit a nagyközönség előtt. Nagy hirdetés nem előzte meg az eseményt, mert bíztunk a sajtó által a Merkúr-átvonulásról terített hír sok helyre eljutásában, illetve tesztelni szerettük volna a közösségi média hatékonyságát a toborzásban. Ennek megfelelően egy Facebook-esemény létrehozásával, majd ennek fizetett hirdetésével jutottunk el kb. 23 ezer felhasználó Fb-hírfolyamára, akik közül 200-an jelezték érdeklődésüket és végül összességében nagyjából 100-an jutottak el hozzánk (a létszámot megdobta két iskolai csapat érkezése).

Távcsövek garmadájával készültünk, 6-10 cm-es refraktorok, 15-20 cm-es reflektorok az intézeti nagy kupola mellett úton, illetve a “7-es” kupolában a tört fényutas szerelésű 150/2250-es Zeiss-refraktor is készen állt a napkorong kivetítésére. Borult idő esetére a látogatók számára megnyitottuk a 60 cm-es Heyde-reflektort tartalmazó “24-es” kupolát is.

merrkur-svabhegy
Napkivetítés a 15 cm-es Zeiss-Coudé refraktorral.

 Utóbbira szükség is volt, mert a délután 2 és 5 közötti esemény első felében a budai hegyek felett kialakuló felhőzóna teljesen lehetetlenné tette a megfigyelést. Fél 4 körül viszont elvonultak a felhők és onnantól az összes műszer a pici fekete borsószemként vonuló planétára irányult. Napszűrő fólia, Herschel-prizma, kivetítés – az ég adta világon minden technikát felvonultattunk a jelenség bemutatására. A látogatók nagy örömmel fogadták a felkínált lehetőségeket és szinte mindegyikük azt kérdezte távozás előtt: mikor jöhetünk megint? A válasz még nem egyértelmű, de az biztos, hogy a rendszeres nyitvatartások igénye létezik és jól mérhető.

Az intézet közösségi oldalai:

www.facebook.com/konkolyobs/
twitter.com/konkolyobs

Kiss L. László

20160509-nemeth-tamas
Németh Tamás felvétele a II. kontaktusról.
20160509-dienes-peter
Dienes Péter felvétele Budapestről készült.

Debrecen

Két helyen tartottam bemutatót. Az előre meghirdetetten (Darabos utca, a munkahelyem udvara) kb. 35-40 látogató volt 13:00-16:00 között. Az idő zömében felhős volt, de a ki-ki bukkanó napot időnként szépen lehetett észlelni. Mivel délutánra kitisztult az ég, a Benedek téren (a Meteor mozi előtt) is tartottam egy bemutatót 17:45-19:00-ig. Itt újabb 15-20 fő nézte meg a Merkúrt a Nap előtt.

Kása János

merkur_nap_160509_abraham_1
A II. kontaktust Ábrahám Tamás Zsámbékról fényképezte.
20160509_1200_facsar.jpg
Facsar István Ragályról felhőkön keresztül fényképezte a jelenséget.
20160509-varhegyi
A Kassa Utcai Általános Iskolában Pestszentlőrincen, ahol bemutattam, 45 percig türelmesen sorba álltak a diákok a borult idő miatt, és semmi negatív megnyilvánulás sem volt emiatt. Aztán mindenki látta végül a merkúrkorongot.
hadhazi-hajduhadhaz
Hadházi Csaba Hajdúhadházról észlelte a jelenséget.
szomolya-ponikli-merkur
Szokolyán az IKSZ ház mögött megfigyeltük a Merkur bolygó vonulását a Nap előtt. Kb. 30-40 főt, főleg kisiskolásokat érdekelt az esemény. Az IKSZ ház vezetője, Rendes Veronika kvizjátékot is készített a gyerekeknek, amit érdeklődéssel töltöttek ki.
andras-mihaly-sashalom
Budapesten Sashalomról szépen látszott az átvonuló Merkúr. Egy 20×60-as monokulárral szépen látszott már, a 90/1000-es refraktorral kontrasztos és ahogy mindenki mondja, nagyon fekete volt a picike korong.
brlas-szeged
Brlás Pál Szegedről így örökítette meg a jelenséget.

ecs-kovacs-attila

Mercury_Transit_2016_preliminary_11_32UT_cbo
Kereszty Zsolt felvétele a győrújbaráti Corona Borealis Csillagvizsgálóból.

Polaris Csillagvizsgáló (Óbuda)

A Merkúr-átvonulásra alaposan felkészültünk, még az észlelőterasz is tele lett amatőrtársaink kisebb-nagyobb távcsöveivel. Az időjárás is kedvezően alakult, a belépést tökéletes viszonyok között tudtuk megfigyelni, majd nem sokkal később befelhősödött, de nagyjából 4 óra körül kiderült, és úgy is maradt egészen napnyugtáig, ami nálunk 19:00-kor következett be – ekkor nyugodott le a Nap és a Merkúr a Hármashatár-hegy mögött. A bemutató utolsó órájában fenyegető, sötét fellegek közeledtek felénk északi irányból, azonban ezúttal szerencsénk volt csak percekkel a napnyugta után húzódott ránk a felhőzet.

A bemutatások központi helyszíne ezúttal is a kupola volt. A Nap képét 25-esre vetítettük ki a 20 cm-es refraktorral, annak érdekében, hogy minél többen tudják egyszerre szemlélni a jelenséget. A jelenség alkalmából Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Bús Balázs is felkereste a Polarist. 13 órakor rövid beszédben köszöntötte a jelenlevőket, kiemelte a csillagászati ismeretterjesztés fontosságát és azt, mennyire fontosak a kerület életében is a társadalmi szervezetek. Ezt követően elhelyezkedtünk a kupolában, és együtt figyeltük a kivetített napképet. A II. kontaktus időpontját polgármesterünk mérte. A teraszon számos H-alfa távcsövet is felállítottak tagtársaink, Hannák Judit közlése szerint fehér fényben láthatónál kb. 1 perccel korábban már észre lehetett venni H-alfában. Még csaknem hat óránk volt hátra a Nap lenyugvásáig. Az átvonuláshoz kapcsolódó előadásokat az előadóteremben kísérhették figyelemmel az érdeklődők: A Merkúr-átvonulások történetéből (Mizser Attila), Életadó csillagunk (Hannák Judit), A Merkúr, a forró vasbolygó (Kereszturi Ákos). Az észlelőteraszon Marton Géza időmester napórabemutatóján sokan készítették el életük első napóráját.

A Merkúr-átvonulás észlelése a kupolából. Észlelő: Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.
A Merkúr-átvonulás észlelése a kupolából. Észlelő: Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Akárcsak a Merkúr belépése, a Nap lenyugvása is izgalmas látvány volt a kivetítőernyőn szemlélve. Látogatóink meglepődve kiáltottak fel, amikor megjelentek a Nap előtt a hegycsúcs fenyőfái és az ott elhelyezett antennák – így búcsúzott tőlük az év legérdekesebb csillagászati jelensége.

A jó hangulatú bemutató esőnapját 2019. november 11-re hirdettük meg – reméljük, akkor is kedvező lesz az időjárás.

Mizser Attila

meszaros-csilla-polaris
Mészáros Csilla mobiltelefonos felvétele a kivetített napképről. A Nap (előtte a Merkúrra) épp lenyugszik a Hármashatár-hegy mögé 19:00-kor.

Csorna

A 2016-os év várva várt eseménye egy álmatlan éjszaka után megérkezett. A Csornai Csillagászati Klub egy Városháza előtti bemutatóval várta az érdeklődő közönséget Csornán. Már 11 órakor kiállítottuk távcsöveinket, a 2 db 120/1000 refraktort. Bár még csak néhány napfolt volt megfigyelhető, az első látogatók megérkeztek. A városi pezsgő élet helyén a járókelő kíváncsisága úrrá lett rajtuk és szinte mindenki célzott nekünk egy-egy jól megfogalmazott kérdést a csillagászat sűrű témavilágából. Külön örömünkre szolgált, hogy a fiatal korosztály létszáma magasan felülmúlta a felnőttekét. Az általános iskolások csoportokban érkeztek, míg a középiskolások kihasználva a kora délutáni időpontot az iskola helyett a tudománynépszerűsítésben találták meg az információszerzés forrását. Az átvonulás kezdetekor gyűltek körénk legtöbben, ami nem meglepő. Öröm volt látni, hogy az emberek kiszakadnak megszokott ritmusukból és még a környéken dolgozók is leszaladtak ebédszünetben, szendviccsel a kezükben. Programunk különlegessége volt a távcsövünk látómezejének kivetítése projektorral. Így mindenki könnyedén láthatta a jelenséget és senki nem maradt le semmiről. Arról nem is beszélve, hogy mi eközben fényképes és videós dokumentációt tudtuk készíteni. A Merkúr bolygó korongjának látványa lenyűgözte az embereket: volt olyan, aki egyenesen ‘cukinak’ nevezte az aprócska korongot. Skype híváson keresztül olyan helyszínekre is kapcsolódni tudtunk, ami távolabb esik városunktól. A helyszínen több száz résztvevő volt, hozzájuk csatlakozik az a közel 500 virtuális vendégünk, akik egy közeli iskolából követtek bennünket. Köszönjük minden látogatónak a részvételt és reméljük, további járdacsillagászatainkon, előadásainkon is szép számban jelen lesznek az érdeklődők.

Nagy Felícián

Nagy Felícián a csornai bemutatón.
Nagy Felícián a csornai bemutatón.
A Merkúr-átvonulás Nagy Felícián fotóján.
A Merkúr-átvonulás Nagy Felícián fotóján.

Veszprém megye

A Merkúr-átvonulás megyei szinten megszervezett bemutatói nagy sikerrel zárultak. Az ÚCsK (Úrkúti Csillagászati Klub) 7 helyszínen mutatta be a jelenséget, összesen 1500 érdeklődőnek!

Sok településen kellett meghosszabbítani a bemutatóinkat, mert kíváncsiskodók még a programok végén is érkeztek.

ucsk-varoslod
ÚCSK – Városlőd

Szeretném kiemelni, hogy bemutatóink sorából két új ÚCsK tagunk is szervezett programot. Surányi Zoltán tapolcai tagunk első csillagászati bemutatóját tartotta Tapolcán. Klubunkhoz csupán néhány hónapja csatlakozott, azonban aktivitásának és agilitásának köszönhetően hamar tapolcai képviselőnké vált. A bemutató közben még a saját maga által készített naprendszer-modellt is megismerhették az oda látogatók! Ezen felbuzdulva a közeljövőben Tapolcán is tervezünk egy bemutatót!

Bolla Bálint (10 éves!!) Noszlopon, a helyi általános iskolában tartott bemutatót iskolatársainak és a pedagógusoknak. Országos szinten ő volt az idei Merkúr-átvonulást bemutatók közt a legfiatalabb! Iskolatársai és tanárai is rendkívül nagy lelkesedéssel vettek részt ifjoncunk programján, ezért a Klub őszintén gratulál szép teljesítményhez!

Természetesen Ajkán és Veszprémben érték el bemutatóink a legnagyobb látogatottsági szintet!

ucsk-tapolca
ÚCSK – Tapolca

Veszprémben dr. Teiermayer Attila fizikus végzettségű alapító tagunk és egy munkatársa prezentálták a jelenséget az érdeklődők és a járókelők számára. A Merkúr-átvonulásról még egy videó felvétel is készült, mely a feldolgozás után publikálásra kerül.

Ajkai helyszínünkre három távcsővel vonultunk ki, a bemutatót Papp Zoltán, Békési Zoltán és jómagam vezettük le, de a helybéli ÚCsK klubtagjaink és ifjoncaink és is kilátogattak hozzánk szüleikkel. Ők azonban nem csak szemlélődni, hanem segíteni is jöttek, így itteni helyszínünk szépen tükrözte családias hangulatú klubéletünk atmoszféráját.

Padragkúton Lőrincz Ernő (73 éves), a legidősebb tagunk vezetésével folyt a bemutató. Sok lelkes szemlélődő kereste fel őket is.

ucsk-noszlop
ÚCSK – Noszlop.

Városlődön Veisz András alapító tagunk vezetésével és a helyi általános iskola nagyszerű együttműködésével valósulhatott meg az ÚCsK bemutatója, körülbelül kettőszázharminc résztvevővel. A városlődi iskolások újfent nagy izgalommal vettek részt András újabb sikeres bemutatóján.

Úrkúton Ivanics-Rieger Klaudia tartotta meg első önálló bemutatóját, melyen elsősorban a helyi általános iskolások vettek részt, illetve egész nap érkeztek a falu lakosai; s természetesen az ÚCsK helybeli ifjoncai sem maradtak el; sőt, még Herendről is érkeztek látogatók.

ucsk
Úrkúti Csillagászati Klub (ÚCSK)

Klubtagjaink minden helyszínünkről lelkes érdeklődők hadáról számoltak be! A bemutatók alkalmat nyújtottak a toborzásra is, így elértük, hogy sok fiatal, felnőtt és idős szeretne csatlakozni Klubunk baráti közösségéhez. Az ÚCsK megyei szintű, ingyenes programjának köszönhetően több százan ismerhették meg világunk e páratlan csodáját, a Merkúr-átvonulást.

Az ÚCsK elkötelezett tagjai szívügyüknek tekintik mind a természettudományos ismeretterjesztést, mind pedig az újabb generációk attitűdjének formálását!​

Ivanics Ferenc

Debrecen

Hétfőn az Agórában Kovács Gergővel közösen észleltük és kameráztuk a Merkúr átvonulást. A belépés sajnos felhők mögött történt. Már a Nap előtt pillantottuk meg a Merkúrt. Aztán többször felhő és eső szakította meg az észlelésünket. A video-kamera képek a Lunt-tal és a Coronado-val is készültek. A mellékelt képre mindkét optikán keresztül készült fotót másoltam és „üzem közben” a távcsövek is látszanak.

MeTr160509-Agora-comp

Zajácz György

Az előre meghirdetett bemutatón (Darabos utca, a munkahelyem udvara) kb. 35-40 látogató volt 13:00-16:00 között. Az idő zömében felhős volt, de a ki-ki bukkanó napot időnként szépen lehetett észlelni. Mivel délutánra kitisztult az ég, a Benedek téren (a Meteor mozi előtt) is tartottam egy bemutatót 17:45-19:00-ig. Itt újabb 15-20 fő nézte meg a Merkúrt a Nap előtt.

Kása János

Szolnok

Szolnokon a Merkúr-átvonulás sikerrel zajlott le. Két helyszínen vártuk az érdeklődőket. Délután 1-től a művelődési ház előtt, egészen délután 5-ig, majd 5 óra után a csillagvizsgálóban. A jelenség nem kavart nagyobb vihart az emberek körében, közel 200 fő tekintette meg a Hild-téren a jelenséget, míg 17 óra után a csillagvizsgálóban nem volt érdemleges megmozdulás. A szakkör tagjai jöttek fel. Összességében, közel 230 fő látta nálunk a jelenséget.

szolnok-merkuratvonulas
Észlelők a Toronyház tetején.

A szakkör tagjai saját műszerüket is felhozták a csillagvizsgálóba és azon keresztül követték, fényképezték az eseményt. Kiemelendő 3 műszer, képalkotásuk miatt. Legnépszerűbb műszer a 63/840-es Telementor távcső volt, Herschel-prizmával, 20 mm-es és 10 mm-es okulárokkal szenzációsan kontrasztos, és igen tiszta remegésmentes képet adott – csodájára járt mindenki; a 60/500-as Lunt naptávcső, mely önmagában is érdekes látvány kis méretével, csodálatos H-alfa képével szintén nagy népszerűségnek örvendett és saját 254/1200-as Sky-Watcher Dobsonom 20cm-es Baader-napszűrővel, mely felbontóképessége miatt volt népszerű. Felvételeket a Telementorral, és a naptávcsővel készítettünk.

szolnok-merkuratvonulas-halpha-korpaszoltan-varhalmisandor-szaboszabolcs-nagygergo-01

Az eseményt folyamatosan vonuló felhők között tudtuk követni, egészen napnyugta előtt 30-40 percig, ekkor a nyugati horizonton egy hatalmas zivatarfelhő eltakarta előlünk a nyugvó Napot.

A naptávcsővel a jelenséget kisebb megszakításokkal egy EQ5 GOTO-val (melyet előző este pozicionáltunk be) követtük végig fotográfiai szempontból, egy fotografikus kétszerezővel. A montázs, melyen a Merkúr vonulása követhető Korpás Zoltán, Várhalmi Sándor, Nagy Gergő és az én képeim alapján készült. Halmai István az Uránia Népszerű Tudományos Folyóirat 1907-es évfolyamának a jelenséggel foglalkozó oldalaira vetítette ki a szakkör tagjainak a Nap képét, valamint készített egy látványos panorámaképet a tetőről.

Összességében egy kellemes délutánt töltöttünk együtt a szakkör részéről. Mindenkit kicsit lekapott a Nap, így láthatóan is maradandó élményekkel lettünk gazdagabbak.

Baja

Baján két helyen is vártuk az érdeklődőket: a belváros közepén, a Belvárosi Templom előtti sétatéren Bánhidi Dominik és Hegedűs András szervezésében és vezetésével a bajai csillagász szakkörös diákok mutatták be a ritka eseményt. Saját 15 cm-es Newton távcsöveikkel és Thousand Oaks Optical valamint Baader fóliaszűrőkkel álltak ki. Lelkesedésük már délelőtt 10-től kivitte a helyszínre, előkészítették a távcsöveket, az áramot a templomból kapták. A késő délutáni  elvonulásig 100 körüli érdeklődőt számláltak össze (ami kicsit csalódás, mert többre számítottunk). Még az angol és német nyelvtanulásnak is hasznát vették, mert külföldi járdacsillagászkodó vendégeik is voltak. A helyi TV és rádió is rögzítette az eseményeket, és szakköröseink hozzáértő munkáját. Egy képet mellékelünk a délutánról.

Merkur_atvonulas_bemut_baja
A Tóth Kálmán utcai bemutató csillagvizsgálóban Görgei Zoltán tartott rendkívüli ügyeletet egészen addig, amíg a szomszéd épület mögé nem bukott le a Nap, úgy este 7 felé. Itt a 150 mm-es refraktor és a rászerelt Thousand Oaks Optical üvegszűrőé volt a főszerep.  Az össz érdeklődői létszám valamivel kevesebb volt a sétatérinél, de akik jöttek, azok nagyon lelkesek voltak. Véleményünk: valószínűleg a hét első napjának hajtásában maradt el a várt elementáris érdeklődés – pedig a helyi média teljes mellszélességgel bedobta magát a beharangozásba, már előtte való héten. Bízunk benne, hogy a hétvégi kétnapos esti bemutatóakciónk nagyobb sikerű lesz – csak az időjárás is kedvezzen.

Hegedüs Tibor, MCSE Bácskai Helyi Csoportja

Beszámoló a teskándi és zalaegerszegi bemutatókról

Bánfalvy Péter beszámolója:

A program előkészítése a propagandával kezdődött. A Zalai Hírlapban kb. 10 nappal korábban és a hetedikei lapszámban is megjelent felhívásunk a leendő távcsöves bemutatóról. A Zalaegerszegi Rádió a megelőző napokban többször is bemondta a bemutató tervezett programját. Kilencedikén délelőtt felhívtak a Zalaegerszegi Televízióból, hogy vállalnám-e a helyszíni kapcsolást az MTV1 csatornáján. A Facebookon és a levelezőlistán is informáltuk az ismerősöket.

Az előkészítés része és eredménye volt az is, hogy felajánlotta a segítségét és közreműködését az egerszegi helyszínre dr. Cseh Ferenc, Jandó Attila és Jandó Dániel is.

A használatra szánt műszerek a TIT Egyesület tulajdonát képezik: 100/1000-es Zeiss-refraktor Ib óragépes mechanikán, 127/1500 MC katadioptrikus távcső EQ-3 Goto mechanikára szerelve. A refraktort egy 40 mm fókuszú okulárral kivetítéssel használtam. A „vetítő ernyő” egy fénymásolópapír tárolásra gyártott papírdoboz, amelynek az aljára egy fehér lapot ragasztottam. A kedvező pozícióba állíthatóság érdekében egy kottatartó állványra rögzítettem, hogy az okulár optikai tengelyére merőleges lehessen. Az MC-távcsövet objektívszűrővel alkalmaztam 60-szoros nagyítással.

Az átvonuló felhőzet miatt csökkenni láttam az esélyeket a zavartalan bemutatóra, de az egyik műszert felállítottam a Teskándi Csukás István Általános Iskola udvarán. Azért éppen itt, mert az ide járó gyerekek a tanítványaim. (Ebben az iskolában dolgozom.) Az idő gyors múlása és a gyakori borultság miatt csak mintegy 100 gyerek nézte meg a jelenséget.

14.45-re Zalaegerszegre értem, ahol a közterület-felügyelőkkel folytatott rövid beszélgetést követően megálltam a tilosban, az észlelési helyszín közelében.

Cseh Feri már ott várt, Jandóék hamarosan érkeztek. A három műszer felállítását követően hosszabb-rövidebb időre látszott a Nap a Merkúrral. Lüktetésszerűen érkeztek az érdeklődők, köztük az TV stáb is, akiknek Jandó Dani és magam is interjúalanyai lehettünk. A helyzíni kapcsolás felvételét az esti híradóban is bejátszották.

Egy egész osztály jött a közeli iskolából, de éppen borult volt. Sajnos nem várták meg, amíg elhúzódnak a fellegek. Újabb és újabb spontán csoportok alakultak, akik közt gyorsan feltűntek további tagtársaink is. Szekeres Erzsébet, Csizmadia István, Karsai Tibor a családjával, Ágoston Zsolt, unokáim, akik telhetetlenek a csillagászati élményekkel. Sok olyan ismerős maradt ott a távcső mellett, akik rendszeres vendégeim az utcacsillagászati bemutatóim során. 200-ra becsülöm a bemutató résztvevőit. A bemutatót 17.30-kor fejeztem be, mert a zalaegerszegi Dísz térről eddig lehetett megfigyelni az egyre alacsonyabbra süllyedő központi csillagunkat és legbelső ismert kísérőjét.

20160509_160520-zeg
Bemutató a zalaegerszegi Dísz téren.

Úgy vélem, hogy sokaknak okoztunk érdekes, sőt páratlan élményt, akik közül legtöbben ekkor látták először a Nap felszínét, a Merkúrról nem is beszélve. Annak ellenére, hogy a jelenség észlelése részünkről meghiúsult, mert nem láttuk és mértük az első két kontaktust, köszönhetően a felhőknek. Ennek ellenére hasznos, a VCSE tagságát is megmozdító rendezvényen vagyunk túl. A rendezvényről az MTV1 híradója is beszámolt összeállításában.

Bár az élet kiszámíthatatlan, de többünkben felmerült az igény, hogy 3 és 16 év múlva bekövetkező jelenséget ismét bemutassuk. Remélem, hogy a felhőtlen égbolt és az akkori egészségünk ezt lehetővé fogja tenni.

Köszönöm a segítséget tagtársaimnak!

 

Hozzászólás

hozzászólás