Együtt az égen: Hold, Jupiter és Vénusz

2206

Január végén nagyon szép együttállások voltak láthatók napnyugta után a nyugati égbolton. Különösen látványos volt a január 29-i esti égbolt.

Ábrahám Tamás, Perbál

Január végén nagyon szép együttállások voltak láthatók napnyugta után a nyugati égbolton. 25-én a holdsarló és a Vénusz volt mintegy 12 fokos közelségben egymáshoz, ami 26-án 6 fokosra csökkent. 29-én a Hold mintegy 15 fokos távolságban volt a Jupitertől. Ezen az estén készítettem a mellékelt képet a horizonthoz közeledő és egyre halványabbá váló Vénusszal kiegészítve. A kép Perbál mellett készült a Tinnye felé vezető út melletti fák által védett kőkeresztet – mint tájképi elemet – felhasználva. A háttérben Perbál fényei homályosítják el az amúgy is párás eget a -6 fokos hidegben. A fényszennyezés ellenére a Halak, a Cet és a Kos csillagkép halvány csillagai felismerhetők. Az utat az exponálás alatt elsuhanó autók fényei világították meg.

2012w04-nagy

Február  vége felé ismét érdemes lesz napnyugta után a nyugati égboltot lesni. 24-én a Merkúr, a Hold, a Vénusz és a Jupiter lesznek közel egyvonalban, amit a szabad szemmel nem látható Uránusz egészít ki. 26-án este a Jupiter, a Hold és a Vénusz lesznek 15 fokon belül láthatók. Márciusban folytatódik a látványos együttállás-sorozat. 13-án a Jupiter és a Vénusz, a két legfényesebb bolygónk lesz közel 3 fokos szoros közelségben egymáshoz.

A kép Canon EOS 400D fényképezőgéppel és EF-S 18-55 objektívvel készült 18 mm-en, F/4 rekesszel, ISO 800 érzékenységgel és 20 mp záridővel.

Hozzászólás

hozzászólás