Iridium Next!

Június 26/27-én kevéssel éjfél után rejtélyes műholdcsapat vonult át a felvételeimen, szinte libasorban. Mik lehettek ezek a különös égi látogatók?

4900

Landy-Gyebnár Mónika, Veszprém

Június 25-én a SpaceX sikeresen fellőtte és pályára bocsátotta az új generációs (villanásmentes) Iridium műholdcsalád 10 tagját. Az élő közvetítés kihagyhatatlan élmény ilyenkor, azonban még utána is tartogatott némi meglepetést az esemény.

Június 26/27-én éjszaka remek átlátszóság volt, így éjfél után kimentem a városszéli észlelőhelyemre – részben az esetleges világító felhőkre várva, részben pedig a hajnalpírból felkelő Vénuszt és Fiastyúkot megcsodálni. Mivel a ragyogó ég lehetőséget adott rá, hogy az ekkor már egyébként a város fényszennyezése fölött húzódó, ám mégis szokatlanul jó Tejutat is fotózzam, elindítottam az egyik kamerával egy sorozatot ebbe az irányba. Közben a másik kamerával az északkeleti eget fotóztam, illetve persze leskelődtem körbe, hátha lesz meteor is (volt).

Hajnalban, hazaérve vettem észre a fotókon a halvány sávocskákat, amelyek egymással közel párhuzamosan haladtak át a látómezőn. Rejtély a javából!

Ilyen esetekben a Calsky-on vissza szoktam keresni az adott időpontban ezen égrészen járt műholdakat, hogy beazonosítsam a fotókon szereplőket, de ez esetben semmit se jelzett… Egy ötletet kaptam viszont, miszerint lehet, hogy az újonnan fellőtt Iridium Next műholdak vonultak át felettem – később egyre több bizonyíték is gyűlt erre. A végső bizonyítékot az adta meg, amikor pár nap elteltével a Calsky adatbázisába is bekerültek ezek az új holdak és már egyértelmű volt, hogy a 10 tagból álló raj mi is volt. Mára már a Stellarium planetáriumprogramban is szerepelnek, így duplán is ellenőrizhettem, hogy valóban az új távközlési holdakat sikerült-e megcsípnem.

A rejtély tehát megoldódott, s úgy tűnik a látványukból, hogy igaz a hír: valóban nem produkálnak a régi típushoz hasonló villanásokat. Némi fényességváltozás látható a holdak némelyikén, de ezek még a legfényesebb szakaszon sem voltak +3,5 magnitúdónál fényesebbek (a Calsky +3,7-et jelzett). Nem tudom, mennyire jelent ez örömet a mélyég-fotósoknak, hisz azért az ilyen fényességű átvonulások jelentős nyomot hagynak, hiába nem villannak nagyot…

A kompozit (csillagíves) képhez 9 fotót összesítettem, az egyedi képek Nikon D5300 géppel, Tamron 11-16-os objektívvel (11 mm-en), F2,8 rekeszértéken, ISO4000 érzékenységen, 13 másodperces záridőkkel születtek. Az átvonulás magyar időben 01:30:56 és 01:32:26 közt hagyott nyomot a fényképeken (utána kiúsztak a látómezőből).

Ritkán adódik lehetőség rá, hogy mind az időjárás, mind a frissen felbocsátott műholdak pályája kedvező a megörökítéshez, de úgy tűnik, a szerencse és a véletlen ezúttal mellém állt.

A tíz Iridium Next égi útja a Stellarium alapján.

Hozzászólás

hozzászólás