A Vénusz-átvonulás legszebb képei

1634

A régóta várt jelenség, a Vénusz 2012. június 6-i átvonulása jelentős érdeklődés mellett zajlott, aminek egyik fontos oka lehetett, hogy ez volt életünk második, egyben utolsó ilyen eseménye. Legközelebb 2125-ben lesz látható hazánkból Vénusz-átvonulás.

A rendkívül kedvezőtlen keddi időjárás után szerda hajnalra mintegy varázsütésre kiderült az ég, és az ország jó részéről sikeresen figyeltük meg az átvonulást.

A hajnali időpont ellenére óriási érdeklődés kísérte az óbudai Polaris Csillagvizsgáló bemutatóját, mintegy 600 érdeklődő kereste fel az intézményt. 15-20 amatőrcsillagász távcsővel és természetesen a kupolában található nagy refraktorral láthatták a jelenséget a látogatók. Sokan panaszkodtak arra, hogy nem tudtak napfogyatkozás-néző szemüveget vásárolni – a Polaris teljes szemüveg-készletét "elfogyasztották" a látogatók. Képek a bemutatóról. Az eddigi beszámolók alapján ez volt a legnépesebb nyilvános bemutató.


Napkivetítés a kupolában. A látogatókat elvarázsolta a 25 cm átmérőjű kivetített napkép.

 
Már a park bejáratánál is távcsövek várták a látogatókat.

 
A kelő Napon már ott éktelenkedett a Vénusz fekete foltja (Pócsai Sándor felvétele)

 
Tóth Tamás Kakucs mellől fotózott. A képen van minden, ami felkelti a figyelmet. Napfoltok, a Vénusz átvonuló korongja és egy átsuhanó repülőgép.

 
Ábrahám Tamás Zsámbékról örökítette meg az átvonulás egyik érdekes pillanatát, amikor Vénusz "belülről" érintette a napperemet.

Észlelőnk leírása: Hajnali 3-kor keltem. Már korábban kinéztem egy domboldalt, ahonnan az  ÉK-i horizont jól látszik. Este bepakoltam az autóba, így hajnalban egyből fel tudtam hajtani a kiszemelt helyre. Erős szél és hideg fogadott. Kipakoltam, majd vártam. Várakozás közben gyönyörködtem a lemenő Hold látványában. Ahogy egyre jobban világosodott, őzek, nyulak jöttek-mentek a mezőn, fácánok hangja hallatszott a sűrű bokrokból. Néztem az órám, elérkezett a napkelte ideje. Sajnos egy vékony felhősáv takarta a Napot, így kb. 15 perc telhetett el, amikor az első – felhős – képet készítettem. A Nap egy darabig a felhőrésekkel hadakozott, majd végül felülemelkedett felhőkön. Nyugtalan volt a légkör, a szél továbbra is meg-meglökte a távcsövet, de kitartóan igyekeztem fényképezni. A kilépés előtt a légkör már-már elfogadható volt. A kilépés előtti pillanatig a Canon EOS 400D gépemet használtam a SkyWatcher 200/1000 Newton-távcsövemen. A kilépést Canon Powershot A520 + TS ED 2x Barlow + 15 mm-es Goldline okulár kombinációval próbáltam megörökíteni a Newtonra rögzítve.


Drámai fotó Khaut Pétertől, Drezda mellől.


Vingler Béla győrújbaráti egyesített nap- és vénuszkeltéje.


Rosenberg Róbert Adony mellől örökítette meg a fekete Vénuszt.


A miskolci Fényi Gyula Csillagvizsgáló felvétele.


Egy újabb szép repülőgépes fotó, ezúttal Mátyás Kevintől (Győr).


Gyenizse Péter animációja (Pécs)

 

Hozzászólás

hozzászólás