Nincs földközelben a Mars!

1052

Mindnyájan élénken emlékszünk a Mars 2003. augusztus 27-i nagy földközelségére. Óriási volt az érdeklődés a Vörös Bolygó iránt, és úgy tűnik, ez az érdeklődés azóta sem csökkent. A Mars izgalmas hely! Úgy tűnt, a történelmi oppozíció pontosan két évvel később, 2005. augusztus 27-én megismétlődik, amint arról a hónapok óta keringő internetes lánclevélből tudomást szerezhettünk. A 2005. augusztus 27-i nagy közelség azonban minden tekintetben világrekord lett volna, ha igaz lett volna. A jól értesült e-mail-szerző műve hamarosan magyar verzióban is elkezdett keringeni. Íme:

„Ebben a hónapban (augusztus) a Föld és a Mars közelebb lesznek egymáshoz, mint az írott történelemben bármikor. A Mars legközelebb 2287-ben lesz ilyen közel. A találkozás csúcsa augusztus 27-én lesz, amikor a Mars 34,649,589 mérföldre közelíti meg a Földet és a Hold mellett a legfényesebb égitest lesz. Szabad szemmel akkorának fog látszani, mint a Hold. Könnyű lesz meglátni. Augusztus elején este 10 órakor keleten fog felkelni és kb. hajnali 3-kor éri el a legmagasabb pontját. Augusztus végére, amikor a 2 bolygó a legközelebb lesz egymáshoz, sötétedéskor fog felkelni és a legmagasabb pontját 0:30-kor éri el. Olyan csoda lesz látható, melyet élő ember még nem látott. Tájékoztassa erről ismerőseit!”

Az ismeretlen fordító egyik kapitális ferdítése az, hogy a Mars szabad szemmel fog akkorának látszani, mint a Hold. Ezt a rendkívül ritka eseményt szíves-örömest megnéznénk! Az angol eredetiben még az állt, hogy távcsövön át, 75-szörös nagyítással látszik a Mars akkorának, mint szabad szemmel a Hold.

A Hold és a Mars 2006. január 8-i együttállásakor készült felvételen jól
látható, hogy a Mars látszó mérete meg sem közelíti a
Holdét… Szendrői Gábor fotója 80/600-as ED refraktorral és
Canon EOS 300D digitális fényképezőgéppel készült.

Először arra gondoltunk, hogy valaki előkotort egy 2003-ban íródott e-mailt, amelyben minden fontosabb tudnivaló szerepelt, egyedül az évszám maradt ki… Ez az apró dolog indíthatta el a lavinát, amelynek közeledtét jelezték az egyre-másra érkező telefonok és e-mailek, melyekben a ritka esemény iránt érdeklődtek.

Megelőzendő az újabb Mars-őrületet, amely ezúttal vaklármának bizonyult volna, egy héttel 2005. augusztus 27-e előtt sajtóközleményt adtunk ki, melyben felhívtuk a figyelmet arra is, hogy idén valóban lesz Mars-közelség, csakhogy október legvégén… Az érdeklődők egycsapásra eltűntek, mígnem elkövetkezett augusztus 27. napja. Mely napon a hazai médiában feltehetően egyedüliként az egyik kereskedelmi tévécsatorna ismeretterjesztő műsorában szépen beolvasták a szenzációs hírt: a mai napon történelmi
Mars-közelség lesz, a vörös bolygó akkorának fog látszani, mint a Hold! És a telefonok újra megszólaltak…

És a telefonok 2006 augusztusában is megszólaltak, és ismét egy olyan lánclevél volt a kiváltó ok, amelyben a Mars idei augusztus 27-i nagy oppozíciójáról értekezik az ismeretlen szerző… A Mars azonban olyannyira nincs mostanában földközelben, hogy észlelésére gondolni sem érdemes. A következő hónapokban a Naphoz való látszólagos közelsége miatt nem figyelhető meg, október 23-án pedig együttállásba kerül a Nappal. Decemberben a hajnali égen ismét meg lehet keresni, azonban következő nagy földközelségére, amikor komolyabb amatőrtávcsővel megpillanthatjuk egyes felszíni részleteit, 2007 végéig kell várnunk.

Az eddigiek ismeretében várható, hogy 2007-ben újra felbukkan a Mars-vaklárma, ezért már most  jelezzük, hogy 2007. augusztus 27-én  nem lesz földközelben a vörös bolygó…

 

Linkajánló:

Hozzászólás

hozzászólás