A Magyar Tudomány Ünnepe a Planetáriumban

1005

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a hazai csillagászati kutatások két területét ismerhetik meg az érdeklődők november 22-én délután a TIT budapesti Planetáriumában.

1825. november 3-án gr. Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Az évfordulót az Országgyűlés a 2003. évi XCIII. törvénnyel a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította. Az MTA a hónap folyamán országszerte nyilvános előadásokkal tiszteleg Széchenyi emlékének olymódon, hogy tudósaink bemutatják mire jutottak az évszázados örökséggel, hol tart ma a magyar tudomány.

Ehhez a rendezvénysorozathoz kapcsolódik a TIT Budapesti Planetárium is, november 22-én délután.
Két planetáriumi műsort és két kutató előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Két-két program témájában kötődik egymáshoz, érdemes lehet ezeket „párosával” megtekinteni.
14:00 – Az évszázad üstököse!? – Planetáriumi műsor

Bő egy évvel ezelőtt az ISON-üstököst az évszázad üstökösének kiáltották ki sokan, noha semmi biztosíték nem volt rá, hogy egyáltalán látszani fog szabad szemmel is. Azóta kiderült, megpillantható, de fényessége egyelőre elmarad a várttól.

De mik is valójában ezek az égi vándorok? Honnan jönnek, miből vannak? Kell-e félni tőlük? Erről szól az előadás.

20131115_comet

14:45 – Apró égitestek a Naprendszerben – Sárneczky Krisztián előadása

Előadónk kisbolygók és üstökösök kutatója, számos aszteroida felfedezője. Előadásában a Naprendszer apró testjeinek bemutatásán túl beszámol a hazai kutatások eddigi eredményeiről és személyes élményeiről, tapasztalatairól is.

16:00 – csillagtüzek – Planetáriumi műsor

A csillagok működésébe nyerhetünk bepillantást a műsor segítségével: Hogyan születnek, milyen módon termelik az energiát hosszabb-rövidebb „életük” során, és mivé válnak, ha kifogy a működésükhöz szolgáló nukleáris üzemanyag?

20131115_csillagtuzek

17:00 – Miről mesél a Színkép? – Szabó M. Gyula előadása

A csillagok parányi fénypontok az éjszakai égbolton, a csillagászok mégis órákat tudnának mesélni egy-egy ilyen objektumról. De vajon honnan ismerik ilyen jól ezeket az égitesteket? A legtöbb információ a csillagok színképéből nyerhető. Az évszázados múltra visszatekintő hazai asztrofizikai kutatások a közelmúltban új lendületet vettek, amit korszerű detektorok beszerzése is segít. Miről árulkodik hát a színkép, és mi újat ígérnek az itthoni vizsgálatok?
Előadónk a szombathelyi Gothard Asztrofizikai Obszervatórium frissen kinevezett igazgatója.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de a férőhelyek száma korlátozott. A Planetárium honlapján jelentkezők számára előre lehet helyet biztosítani.

Hozzászólás

hozzászólás