Egy hegycsúcs ELT-ávolítása

3520

A rendkívül nagy távcsövek korszaka már a küszöbön van – és új alapokra fogja helyezni tudásunkat az Univerzumról. Az ESO Rendkívül Nagy Távcsöve (Extremely Large Telescope, ELT) már épül a távoli Atacama-sivatagban, Chilében: ez a forradalmi teleszkóp egyedül több fényt fog összegyűjteni, mint 200-nál is több Hubble-űrtávcső.

Az ESO épülő Rendkívül Nagy Távcsövének (Extremely Large Telescope) alapjai a chilei Atacama-sivatag Cerro Armazones csúcsán (G. Hüdepohl/ESO)

Mint a neve is sugallja, a távcső valóban kolosszális. Az ESO obszervatóriumok távcsöveibe épített, a fényt összegyűjtő főtükrök közül jelenleg a legnagyobb 8,2 méteres, a Nagyon Nagy Távcső (VLT) egységeiben. A lenyűgöző VLT-tükrök azonban el fognak törpülni az ELT hatalmas, 39 méteres főtükre mellett! Ekkora méretű, tudományos célokra alkalmas tükör megalkotása egyetlen tömbből azonban egyszerűen lehetetlen – az ELT főtükre valójában 798 darab 1,4 méteres, hatszögletű, méhsejtszerűen elrendezett tükörből fog összeállni.

Egy ilyen szerkezet számára a megfelelő helyszín megtalálása sem egyszerű feladat. A sikeres csillagászati megfigyelések nagy tengerszint feletti magasságban száraz, fényszennyezéstől nem érintett környezetet igényelnek, az ELT alapjainak azonban nagy hely is kellett. Mivel ilyen helyszínt készen nem találtak, csináltak egyet! Az ELT építésének összetett feladata a chilei Cerro Armazones legyalulásával kezdődött, 18 métert eltávolítva annak csúcsából. A platót most az alapok alkotta hálózat borítja – mint az a képen is látható.

Forrás: ESO – A hét képe – potw1844

Hozzászólás

hozzászólás