Magyar diákok is jelentkezhetnek az AstroCamp 2021 táborba

3970

Az AstroCamp fizikai és csillagászati témájú tudományos program fiatalok számára, célja a kíváncsiság felkeltése és a kritikus gondolkodás ösztönzése. A programot a Portói Egyetem Csillagászati Intézete szervezi, és számos nemzeti intézmény és nemzetközi partner, köztük az ESO is támogatja.

A tábort immáron 10. alkalommal rendezik meg, 2021. augusztus 8. és 22. között. A programot 42 ország azon középiskolásainak szánják, akik legfeljebb 3 évvel az egyetem megkezdése előtt állnak.

A diákok nyugalmas, a városi pezsgéstől távoli környezetben jönnek össze, ahol két kurzust fognak elvégezni, amelyek mindennapos előadásokból, feladatokból és záróvizsgából állnak. Ezenkívül számos további program is tarkítja az eseményt:

  • Számítógépes adatfeldolgozási gyakorlat, amelynek során magas szintű tudományos programozáson vehetnek részt, és dolgozhatnak a világ legjobb távcsöveinek megfigyeléseivel.
  • Szabad szemes és távcsöves észlelés a kitűnő éjszakai égbolt alatt, közte a Perseidák meteorraj megfigyelése.
  • Skype konzultáció különböző országok csillagászaival és fizikusaival, akik karrierjük eltérő szintjénél tartanak.
  • Szabadidős programok, közte túrázás, sportolás, filmklub.

Az idei AstroCamp táborra a jelentkezés határideje 2021. április 30. A jelentkezéshez motivációs és ajánlólevelet, valamint a jelentkező tudományos tevékenységének bemutatását is mellékelni kell. A dokumentumok elkészítéséhez számos útmutató található az AstroCamp weblapján. A motivációs levelük és tudományos tevékenységük értékelése alapján második körbe kiválasztott jelöltekkel a szervezők a május 29–30-i hétvégén interjút fognak készíteni.

A sikeres pályázókat június 4-e körül értesítik, számukra a részvétel megerősítésének és a szükséges dokumentumok kitöltésének határideje június 13. További információ, többek között minden szabály és tudnivaló, valamint a jelentkezéshez szükséges formanyomtatványok a tábor honlapján találhatóak.

Hozzászólás

hozzászólás