Az OSIRIS-REx űrszonda már részletes közeli képeket készít a Bennu kisbolygóról

7117

A NASA OSIRIS-REx űrszondája felvételein már kitűnően látszik az úti célja, a Bennu földközeli kisbolygó alakja és felszíni részletei. A szonda a tervek szerint most december 3-án áll a kisbolygó körüli pályára, kezdi meg a kis égitest részletes vizsgálatát és teszi meg az előkészületeket a később sorra kerülő felszíni mintavételre.

Az év második felében felfokozódott a földközeli kisbolygók közeli űrszondás vizsgálata: júniustól a Japán Űrügynökség (JAXA) Hayabusa-2 szondájáról eddig két „robotszöcske”, majd egy cipősdoboz méretű felszíni robot (a MASCOT) ereszkedett le a (162173) Ryugu aszteroida felszínére, most pedig a NASA OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) űrszondája augusztus óta már a végső pályamódosításokat végzi ahhoz, hogy december 3-án megérkezzen a (101955) Bennu földközeli kisbolygóhoz.

Az OSIRIS-REx október 12-től folyamatosan készített felvételein a Bennu kisbolygó már egy kiterjedt objektumnak, egy közel 500 méter közepes átmérőjű tömzsi űrsziklának látszik. Az űrszonda PolyCam kamerája által október 12. és 29. között készített felvételeiből összeállított animációt mutatja az alábbi ábra, amelyen a kisbolygó látszó méretének növekedése, alakja és egyre több felszíni részlete jól kivehető.

A NASA OSIRIS-REx űrszonda PolyCam kamerája által a Bennu kisbolygóról készített felvételekből összeállított animáció a kis égitest látszó méretének növekedését mutatja 44 ezer km és 330 km közötti távolságokból 2018. október 12. és 29. között (kép: NASA/GSFC/University of Arizona).

Az alábbi kép a 330 km távolságból készült felvételt mutatja, amelyen jól kivehető a kisbolygó gömbtől csak kis mértékben eltérő alakja, valamint a durva, rögökkel borított felszíne.

A NASA OSIRIS-REx űrszondája által 2018. október 29-én 330 km távolságból készült felvétel a Bennu kisbolygóról (kép: NASA/GSFC/University of Arizona).

Feltűnően hasonlít egymásra alakjukat és felszínüket tekintve a Bennu és a Ryugu kisbolygó, de a Ryugu csaknem kétszer nagyobb átmérőjű, mint a Bennu. A Bennu és Ryugu durva felszíne a felszíni talajmintavételt teszi igen nehézzé. Ezért például – mint arról beszámoltunk, a Hayabusa-2 további felszíni műveleteit a tervezetthez képest későbbre, 2019. januárra halasztották el a kellő felkészülés érdekében. Az alábbi kép a két földközeli aszteroida alakjának és felszínének nagyfokú hasonlóságát mutatja az OSIRIS-REx és a Hayabusa-2 szondák felvételei alapján.

A Ryugu (balra) és a Bennu (jobbra) földközeli kisbolygók alakja és felszíne nagyban hasonlít egymásra a Hayabusa-2 és OSIRIS-REx űrszondák közeli felvételei alapján, de a Ryugu csaknem kétszer nagyobb átmérőjű, mint a Bennu (kép: JAXA, NASA/GSFC/University of Arizona, a szerző összeállítása).

Egyébként földi fotometriai megfigyelések alapján korábban már sikerült előállítani a kis égitest modelljét (a felszíni törmelék csak egy számítógépes modell lehetett akkor), ami a mostani űrszondás közelfelvételekkel egybevetve nagyon jó közelítésnek bizonyult – ezt a korábbi alak és felszín modellt mutatja az alábbi kép.

A Bennu kisbolygó alakja és felszínének modellje az OSIRIS-REx felvételeit jóval megelőző földi távcsöves fotometriai megfigyelések alapján (kép: NASA/GSFC).

Milyen műszerek állnak készen az aszteroida közeli tanulmányozására? Az alábbi kép az OSIRIS-REx űrszonda fedélzeti műszereinek elhelyezkedését mutatja, köztük a képfelvevő kamerákat (OCAMS: OSIRIS-REx Camera Suite, PolyCam, MapCam, SamCam).

A NASA OSIRIS-REx űrszondája fedélzeti műszerei, köztük a képfelvevő kamerái (kép: NASA/GSFC/University of Arizona).

Az OSIRIS-REx folytatja a pályakorrekciós és sebességkorrekciós manővereket a Bennu megközelítésére. Az alábbi kép a Föld, a kisbolygó és az űrszonda pályáit mutatja, feltüntetve a pályamódosításokat a szonda pályája mentén.

A NASA OSIRIS-REx űrszonda pályája (piros vonal), a Bennu kisbolygó pályája (kék vonal), valamint a Föld pályája (zöld vonal). A szonda pályakorrekciós manőverei is jelölve vannak (kép: NASA/GSFC/University of Arizona).

2018. október-november folyamán további pályamanőverek történtek és a tervek szerint december 3-án áll pályára az OSIRIS-REx a Bennu körül. A pályamanőverekkel a szonda Bennuhoz viszonyított sebessége mintegy 20 centiméter lesz másodpercenként, amihez még mintegy 0,53 kilométer másodpercenkénti sebességgel kell csökkenteni a szonda pályabeli sebességét decemberig.

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt támogatta.

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

OSIRIS-REx: Bennu

Hayabusa-2: Ryugu

Hozzászólás

hozzászólás